Призначення Пилипенка керівником "Гарантованого покупця" – частина тотально непрозорої схеми управління та регулювання української енергетики – Кучеренко

Олексій Кучеренко: Головні наслідки це повна втрата довіри до України як країни, куди можна інвестувати
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Призначення виконувачем обов'язків директора держпідприємства "Гарантований покупець" Андрія Пилипенка, який має очевидний конфлікт інтересів в енергетиці, є частиною організації нових схем розподілу грошових потоків в енергетиці, заявив в ефірі каналу "Україна 24" нардеп від "Батьківщини" Олексій Кучеренко.

"Це один з елементів тотально непрозорої схеми управління та регулювання української енергетики, і цілком зрозуміло, що головні наслідки це повна втрата довіри до України як країни, куди можна інвестувати. Бо ця епопея вона точно не прикрашає ні Кабмін, ні профільне міністерство"сказав народний депутат.

Кучеренко додав, що у листопаді керівника "Гарантованого покупця" звільнили за законні та правильні дії щодо виплати боргів за "зелену" електроенергію.

"Він виконав те, що мав виконати, а його за це звільнили буквально у суботу в аварійному порядку. І призначили іншого – пана [Вадима] Улиду, той пропрацював тиждень, ці гроші заблокував, але й сам 10 днів пропрацював і також ліг на лікарняний та пішов", – заявив політик.

За його словами, зараз Пилипенка призначили як чергового тимчасового керівника, завдання якого – ухвалити потрібні владі рішення, а після цього його так само швидко звільнять.

"У нього очевидний конфлікт інтересів, бо він власник п'яти чи шести сонячних станцій, а ця державна компанія [Хмельницькобленерго] – вона і веде розрахунки із сонячними станціями, з компаніями, які генерують сонячну зелену електроенергію, – наголосив нардеп. – Мені здається, що й сама процедура призначення була абсолютно непрозорою, тобто його призначили для того, щоб він якесь завдання виконав, а потім ховався, бігав і таке інше. Але це некоректно і неправильно, і я з колегами розбиратимуся в цій ситуації", – сказав Кучеренко.

Контекст:

Народний депутат від "Батьківщини", ексголова СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що керівник державного підприємства "Гарантований покупець" Андрій Пилипенко має корупційний конфлікт інтересів – прямо й опосередковано володіє низкою підприємств у сфері "зеленої" енергетики.

Кабінет Міністрів призначив Пилипенка на посаду на засіданні 9 грудня 2021 року. Того самого дня уряд звільнив від виконання обов'язків директора Вадима Улиду. 13 грудня перший заступник міністра енергетики України Юрій Власенко представив нового керівника державного підприємства "Гарантований покупець", повідомив сайт ГП.

Про те, що Улида написав заяву про звільнення, повідомив 30 листопада сайт держпідприємства. Про відставку він попросив на тлі скандалу із виплатами боргів перед виробниками "зеленої" електроенергії. Міністр енергетики України Герман Галущенко відрекомендував Улиду колективу 15 листопада, його призначили на посаду 13 листопада 2021 року.

13 листопада у Кабінеті Міністрів України заявили, що звільнення попереднього керівника державного підприємства "Гарантований покупець" Костянтина Петриковця пов'язане з його "непрофесіоналізмом та завданням підприємству збитку". Петриковець обіцяв оскаржити своє звільнення. За його словами, його звільнили за відмову виконувати "незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків із виробниками електроенергії з відновлюваних джерел".