"Прізвища не мають жодної різниці". Зеленський заявив про підтримку санкцій США проти Коломойського

Зеленський про санкції проти Коломойського (на фото): Ми підтримуємо це рішення
Фото: depositphotos.com
Президент України Володимир Зеленський, кажучи про санкції США проти українського бізнесмена Ігоря Коломойського й олігархат в Україні, згадав прізвища найбагатших у країні людей: нардепа від "Опозиційної платформи  За життя" Віктора Медведчука, який потрапив під санкції РНБО, п'ятого президента Петра Порошенка, бізнесменів Віктора Пінчука і Ріната Ахметова, а також Дмитра Фірташа.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 12 березня заявив, що Київ підтримує санкції, які США ввели проти українського бізнесмена Ігоря Коломойського.

"Ми підтримуємо це рішення і працюємо над тим, щоб повернути в Україну кошти ["ПриватБанку"]. Щоб повернути справедливість", – сказав він, відео оприлюднено у Facebook.

Зеленський зазначив, що головний принцип справедливості полягає в тому, що нинішня українська влада "чітко бачить різницю між поняттями "великий бізнес" і "олігархічний клас".

"А ось прізвища тут не мають жодної різниці: це [нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор] Медведчук, Коломойський, [п'ятий президент Петро] Порошенко, [бізнесмени Рінат] Ахметов, [Віктор] Пінчук, [Дмитро] Фірташ чи будь-хто інший. Важливо одне – ти готовий працювати законно і прозоро або хочеш і надалі створювати монополії, контролювати ЗМІ, впливати на депутатів та інших державних службовців? Перше – підтримується. Друге  закінчується", – додав глава держави, перерахувавши найбільших бізнесменів країни.

5 березня держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про санкції Сполучених Штатів проти Коломойського. Йому, його дружині і дітям заборонено в'їзд у США. Офіс президента України подякував США "за підтримку деолігархізації". В Євросоюзі заявили, що підтримують санкції США проти Коломойського.

19 лютого Рада нацбезпеки і оборони України вирішила ввести санкції проти 19 юридичних осіб та вісьмох фізосіб: п'ятьох громадян Росії (за даними ЗМІ, це менеджери активів сім'ї Медведчука) і трьох українців – самого Медведчука, його дружини Оксани Марченко і Наталії Лавренюк, яку ЗМІ називали цивільною дружиною Козака.

Обмеження вирішили застосувати до цих осіб на підставі розслідування СБУ за статтею про фінансування тероризму. Санкції запроваджують на три роки, і вони стосуються всього майна, яке контролює Медведчук, повідомляли в Раді нацбезпеки. Того самого дня, 19 лютого, президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО.