"Про напад ні слова, ще й звинуватили". У "Схемах" здивовані коментарем "Укрексімбанку" про інцидент із журналістами

У банку промовчали про напад на журналістів і про те, що силою відібрали флешки з камер, зазначили в редакції "Схем"
Фото: depositphotos.com
Редакція програми розслідувань "Схеми" (проєкт "Радіо Свобода") здивована позицією "Укрексімбанку" щодо нападу на журналістів під час інтерв'ю з керівником банку. Про це повідомила у Facebook головна редакторка "Схем" Наталія Седлецька.

"Про сам напад – ні слова. Навпаки, кажуть, "журналіст з оператором без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку". Про те, що співробітники банку за наказом голови правління видалили відео з флешок із наших камер, теж ні слова. Більш того, ще й звинуватили журналіста Кирила Овсяного у "протиправному заволодінні інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею)" та кажуть, що поскаржаться на нього в поліцію", – зазначила Седлецька.

За її словами, найкращою відповіддю банку буде публікація розслідування "Схем", над яким редакція працює у прискореному темпі.

"Окремо мені дуже цікаво було дізнатися від босів "Укрексімбанку", що насправді вони вчора з нашими журналістами спілкувалися на умовах off the record (тобто не під запис). Поясню, що таке off the rec. Це коли до початку обидві сторони погоджуються на розмову на умовах "не під запис". Коли ж редакція письмово просить інтерв'ю за три тижні до ефіру, а потім у визначений день та час приходять журналіст та оператор із двома камерами – це розмова on the record", – підкреслила редакторка.

Вона зазначила, що навіть якщо запитання не подобається спікеру, у цьому випадку топменеджеру державного банку, це не означає, що журналісти мають негайно припинити запис – навпаки, знімальна група має продовжувати зйомку, щоб зафіксувати реакцію публічних осіб на запитання по суті розслідування.

Контекст:

Журналісти програми "Схеми" заявили, що 4 жовтня на них напали в державному "Укрексімбанку" під час запису інтерв'ю з головою банку Євгеном Мецгером у його кабінеті. Журналісти опублікували зроблений на телефон аудіозапис того, що відбувалося в кабінеті.

За словами журналістів, Мецгеру не сподобалося запитання, яке стосувалося одного з найближчих розслідувань "Схем". Мецгер наказав охороні "прибрати камери" і "дістати з них касети". Співробітники банку силою забрали в оператора "Схем" Олександра Мазура дві камери, дістали з них флешки і видалили записане відео. Також охоронці на годину винесли з кабінету голови банку всю техніку журналістів, а їх самих не випускали з кабінету.

Поліція почала розслідування за фактом нападу на журналістів програми "Схеми" під час інтерв'ю.

В "Укрексімбанку" заявили, що журналісти "Схем" поставили запитання, які стосуються банківської таємниці, тому пресслужба банку "була змушена зупинити подальше проведення зазначеного інтерв'ю" і "подальша розмова відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі". Водночас у банку стверджують, що в діях журналіста були "ознаки як протиправного заволодіння інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею), так і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації" (які саме незаконні методи нібито використовував журналіст, не уточнюють).