Профільний комітет Верховної Ради розгляне постанови про звільнення Гонтаревої і призначення головою НБУ Смолія 5 лютого

Комітет парламенту розгляне питання призначення нового голови НБУ
Фото: EPA

Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності, нардеп від Блоку Петра Порошенка Михайло Довбенко повідомив, що в.о. голови Нацбанку України Яків Смолій буде присутній на засіданні комітету 5 лютого, а участі голови НБУ Валерії Гонтаревої регламентом не передбачено.

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності розгляне проекти постанов про звільнення з посади голови Національного банку України Валерії Гонтаревої і призначення головою регулятора Якова Смолія 5 лютого. Про це повідомила прес-служба комітету.

Засідання призначено на 12.30 і буде проходити без участі ЗМІ. Брифінг для преси заплановано на 13.45, після засідання комітету.

Перший заступник голови комітету, нардеп від Блоку Петра Порошенка Михайло Довбенко розповів агентству "Українські новини", що Смолій буде присутній на засіданні, а участі Гонтаревої не передбачено, оскільки вона буде виступати зі звітом у сесійній залі парламенту.

Довбенко висловив сумніви, що Гонтарева буде звітувати перед Радою пленарного тижня 6–9 лютого.

10 квітня 2017 року голова НБУ Валерія Гонтарева офіційно заявила про відставку з 10 травня. Зараз вона перебуває у відпустці.

18 січня 2018 року президент України Петро Порошенко запропонував Верховній Раді звільнити Гонтареву і призначити на цей пост Смолія.