Волонтер Сініцин заявив, що проти нього відкрили кримінальне провадження за пост про збір даних про поліцейських

Сініцин: Погроз у моїй публікації ви не знайдете
Фото: Роман Николаев / Facebook

9 лютого волонтер Роман Сініцин написав у Facebook, що готовий заплатити $500 за особисті дані правоохоронця у цивільному, який бив активістів під будівлею Подільського управління поліції. За його словами, через це повідомлення поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Щодо волонтера Романа Сініцина відкрили кримінальне провадження після його публікації у Facebook про винагороду за інформацію про правоохоронців, які відбивали штурм Подільського управління поліції в Києві 9 лютого. Про це 11 лютого він повідомив у Facebook.

За його словами, провадження відкрито за ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Волонтер уважає, що такі дії поліції можуть бути відповіддю на акцію під будинком глави Міністерства внутрішніх справ України Арсена Авакова. Також він зазначив, що правоохоронцям дуже цікаво, хто і за які кошти організовує акції в межах ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?". За словами Сініцина, зараз активістам можуть також загрожувати допити й обшуки.

"Погроз у моїй публікації ви не знайдете. Як і підтверджень, що я дійсно купував дані беркутівців", – повідомив Сініцин.

У публікації від 9 лютого Сініцин написав, що готовий заплатити $500 за особисті дані правоохоронця у цивільному, який бив активістів під будівлею Подільського управління поліції. За інформацію про поліцейських у формі, які також брали участь у сутичці, він запропонував по $50. У публікації він зазначив, що хоче "привітати дружин правоохоронців із 8 Березня".

Видання LIGA.net повідомляє, що в поліції не змогли підтвердити або спростувати інформацію про відкриття провадження.

9 лютого координатор націоналістичної організації С14 Сергій Мазур заявив, що в Києві перед мітингом на підтримку лідера парламентської фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко затримали приблизно 10 активістів C14, які прийшли з плакатами "Хто замовив Катю Гандзюк?". Волонтер Роман Сініцин інформував, що пізніше їх відпустили, але "вкрали їхні речі", а коли вони почали "гнати назад за речами", сталася бійка, і поліція "жорстко прийняла".

Керівник поліції Києва Андрій Крищенко зазначив, що на мітингу в районі Контрактової площі поліція затримала приблизно 30 осіб, у яких виявили ножі, але вони не мали стосунку до акції "Хто замовив Катю Гандзюк?". За словами Крищенка, правоохоронці не заважали проводити акцію її учасникам. Голова поліції Києва розповів, що "окремо від цих подій" до Подільського районного управління поліції 9 лютого прийшло приблизно 30 осіб, "які під виглядом того, що в попередньо затриманих забрали речі... намагалися зайти в районне управління, здійснивши спробу штурму". Крищенко заявив, що віддав "команду на розблокування" роботи районного управління поліції спеціальному підрозділу правоохоронців.

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом штурму Подільського управління поліції в Києві. ДБР також почало розслідування через побиття поліцією активістів. Речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко заявив, що співробітники поліції, "перевищуючи свої службові повноваження, завдали тілесних ушкоджень мітингувальникам".

За словами Крищенка, троє співробітників поліції дістали хімічні опіки очей та перебувають у лікарні, водночас ще семеро громадян також звернулися по допомогу, але в поліції немає інформації, що вони перебувають на стаціонарному лікуванні.

Він додав, що за всіма подіями 9 лютого на Подолі в Києві поліція проведе службові розслідування.