Протягом найближчих тижнів Україна отримає канадські снайперські гвинтівки – МЗС

Боднар: Затримка з постачанням зброї виникла не від канадської сторони, а від партнерів
Фото: Vasyl Bodnar / Twitter

Київ і Оттава завершують підготовку документів для відправлення першої партії канадських снайперських гвинтівок в Україну, сказав заступник глави українського зовнішньополітичного відомства Василь Боднар.

Україна отримає канадські снайперські гвинтівки найближчими тижнями. Про це в інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 4 листопада, розповів заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар після  візиту в Канаду.

"Зараз на завершальному етапі перебуває оформлення документів на постачання снайперських гвинтівок. Затримка виникла не від канадської сторони, а від партнерів, які постачають складові частини. Ми сподіваємося, що вже найближчими днями чи тижнями ця зброя буде в Україні", – сказав він.

Боднар вважає, що постачання зброї "відкриє двері до розширення спектра співпраці".

"Ми також обговорили заснування спеціального механізму консультацій на рівні міністрів оборони, які могли б предметно говорити про потреби української армії, передавати цю інформацію канадській стороні й одразу розуміти, що можливо забезпечити, а що  ні. Сподіваюся, перший подібний контакт відбудеться наприкінці листопада", – додав він.

13 грудня 2017 року Канада занесла Україну до переліку держав, у які дозволено експорт вогнепальної зброї.

У липні 2018 року депутат від Консервативної партії Канади Джеймс Безан в інтерв'ю UATV заявив, що канадська компанія з виробництва зброї уклала контракт на постачання в Україну снайперських гвинтівок.

У серпні в інтерв'ю UATV власник компанії PGW Defense Technologies Росс Спагруд розповів, що Україна закупить гвинтівок на суму приблизно $770 тис. За його словами, угода передбачає постачання систем снайперської гвинтівки LRT-3 калібром 12,7 мм (50-го калібру), а також післяпродажну підтримку і обслуговування.