"Публічна клоунада". В Офісі президента відповіли на побажання Лукашенка "мирного неба" Україні

Лукашенко є союзником президента Росії Володимира Путіна і підтримує розв'язану ним війну в Україні
Фото: EPA
Офіс президента України вважає цинічним побажання невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка "мирного неба" українцям з огляду на те, що з території Білорусі війська РФ регулярно бомбардують Україну. Про це радник глави Офісу президента Михайло Подоляк сказав у коментарі білоруському виданню "Зеркало".

"Вважаю, що пан Лукашенко серйозно вважає, що світ не фіксує прямої співучасті його політичної групи в умисних злочинах проти України. І тому продовжує влаштовувати публічну клоунаду. Учора активно розповідав, що за три-чотири дні все закінчиться і неслухняних українців виріжуть, а сьогодні у найкращих традиціях циніків бажає Україні "мирного неба", відправляючи із власних летовищ тонни смертоносних снарядів для атаки на мирні українські міста", – заявив Подоляк.

Радник глави Офісу президента України зазначив, що "цинізм його зрозумілий, прозорий і юридично зафіксований".

"Разом із наданням свого неба для масових убивств українців та іншої активної допомоги російській окупаційній армії через постачання запчастин до військової техніки та снарядів... Розумію, що декому здається, що можна довічно безбожно брехати або вдавати, що все це божа роса в очі. Але юридично все, що робить пан Лукашенко, абсолютно точно і конкретно просякнуте кров'ю українців", – наголосив він.

За словами Подоляка, необхідно дочекатися "правильного фіналу війни, краху російської кривавої імперії, щоб детально обговорити всі аспекти відтінків "мирного неба над Україною" із представниками нинішньої білоруської адміністрації".

Контекст:

Лукашенко у своєму привітанні народу України побажав "мирного неба, толерантності, мужності, сили та успіхів у відновленні гідного життя". Також він заявив: "Переконаний, що сьогоднішні суперечності не зможуть зруйнувати багатовіковий фундамент щирих добросусідських відносин між народами двох країн".

Сам Лукашенко є союзником президента Росії Володимира Путіна та підтримує розв'язану ним війну в Україні. Зокрема, Лукашенко неодноразово виправдовував російську військову агресію та захоплення українських територій, звинувачував Україну у "спробі завдати ракетного удару" по військових об'єктах Білорусі, заявляв, що РБ де-факто визнала анексію Росією Криму та діяльність "ЛДНР".

Водночас він запевняє, що Білорусь не має наміру безпосередньо брати участь у війні з Україною на боці РФ.