Рада обрала двох членів Вищої ради правосуддя

До Вищої ради правосуддя обрали ще двох членів
Фото: Ярослав Желєзняк / Telegram
Верховна Рада обрала двох членів Вищої ради правосуддя. Про це 15 серпня повідомив у Telegram депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

"Рада обрала двох членів Вищої ради правосуддя – це Роман Маселко та Микола Мороз. Тепер у Вищій раді правосуддя шість членів із 22, а кворум – 15. Тобто ВРП майже пів року (з 22 лютого) нормально не функціонує. І не треба все перекладати на війну", – написав він.

Народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк у Telegram написав, що за це рішення проголосували 258 народних депутатів, зокрема 181 представник фракції "Слуга народу".

За його словами, кандидатів на дві вакансії у ВРП за квотою парламенту було четверо, тож перед обранням провели рейтингове голосування, на якому Мороза підтримав 291 депутат, Маселко 203. Два інші кандидати Олена Заічко та В'ячеслав Талько набрали 137 та 79 відповідно.

Контекст:

Вищу раду правосуддя створили в грудні 2016 року в межах судової реформи. Цей орган замінив Вищу раду юстиції. Рада наділена повноваженнями звільняти суддів з посад, переводити їх до іншого суду, давати згоду на затримання чи арешт судді.

У лютому 2021 року президент Володимир Зеленський вніс законопроєкт №5068 (щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів). У першому читанні Рада його ухвалила 19 травня. 14 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкти №5068 та №5069 про створення Етичної ради з профоцінювання та доброчесності членів Вищої ради правосуддя та служби дисциплінарних інспекторів.

Реформа системи правосуддя є однією з вимог Європейського союзу щодо подальшої євроінтеграції України.