Рада ухвалила в першому читанні законопроект про контроль за діяльністю організацій у сфері авторських прав

Парламент узяв за основу проект закону про діяльність організацій зі збору та виплати роялті
Фото: rada.gov.ua

Ухвалення закону "Про ефективне управлінням майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" є частиною зобов'язань України в межах Угоди про асоціацію. Верховна Рада ухвалила законопроект у першому читанні.

Верховна Рада взяла за основу проект закону "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав". Як передає кореспондент видання "ГОРДОН", "за" проголосувало 244 депутати за 226 необхідних.

Документ визначає повноваження організацій колективного управління (ОКУ) з надання послуг правовласникам під час збору роялті на договірних засадах.

У проекті визначено процедуру акредитації та контролю за діяльністю ОКУ, яких сьогодні в Україні зареєстровано 18.

Також у документі пропонують визначити терміни перереєстрації організацій колективного управління та повноваження центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності.

Як підкреслила заступник спікера Ради Ірина Геращенко, ухвалення закону є частиною зобов'язань України за Угодою про асоціацію з Євросоюзом.

"Подальше гальмування розв'язання питання діяльності ОКУ в Україні містить потенційні ризики втрати доступу держави до системи преференцій США і спричинення економічних збитків", – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.