Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про цифровізацію публічних послуг

Законопроєкт у першому читанні підтримало 263 народні депутати
Фото: rada.gov.ua
Верховна Рада 17 червня схвалила в першому читанні законопроєкт №5495 "Про особливості надання електронних публічних послуг", який передбачає цифровізацію всіх публічних послуг. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Проєкт закону в першому читанні зі скороченням строків підготовки до другого читання підтримало 263 народні депутати за мінімально необхідної кількості 226 голосів.

Документ група нардепів внесла в Раду 14 травня. Як зазначено в пояснювальній записці, законопроєкт вводить нові терміни, такі як "електронна публічна послуга", "автоматичний режим надання електронної публічної послуги", "комплексна електронна публічна послуга", "система електронної взаємодії електронних ресурсів", "публічна послуга", та інші терміни, пов'язані з наданням електронних публічних послуг. Також установлюють особливості їх надання.

У Міністерстві цифрової трансформації, коментуючи ухвалення законопроєкту в першому читанні, заявили у Facebook, що до 2024 року планують оцифрувати 100% послуг.

Відомство зазначило, що після ухвалення документа не треба буде стояти в черзі, щоб отримати необхідну довідку – зробити це можна буде онлайн, не виходячи з дому; одержання онлайн-послуг буде набагато швидшим; не треба буде робити додаткові копії документів, адже вони і так будуть у держреєстрах і чиновники матимуть до них доступ; усі документи будуть у єдиному електронному реєстрі та у смартфоні, "а не губитися по шафах та кишенях".

"Режим без паперів [paperless] допоможе боротися з корупцією та знищувати бюрократію. Скоро можна буде отримувати довідки та підписувати документи, не виходячи з дому: свідоцтво про народження дитини, запис у чергу до дитсадка, отримати довідку про місце навчання, свідоцтво про шлюб, пенсійне посвідчення, соціальну допомогу, медичні послуги тощо. Це нова цифрова реальність", – ідеться в повідомленні.