Рада звільнила чотирьох міністрів, для відставки ще двох посадовців забракло голосів

Депутати затвердили не всі прохання про відставку
Фото: Верховна Рада України / Facebook

4 вересня Верховна Рада України провела кілька голосувань щодо анонсованих президентом Володимиром Зеленським кадрових змін в уряді країни. Про результати народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк повідомив у Telegram.

Зокрема, парламент затвердив відставку:

  • Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України (243 голосами);
  • Ольги Стефанішиної з посади віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України (241 голосом);
  • Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів України (244 голосами);
  • Дениса Малюськи з посади міністра юстиції України (249 голосами).

Депутатам забракло голосів, щоб звільнити віцепрем'єр-міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук (214 за, коли мінімально потрібно 226). Також ВР не ухвалила відставки голови Фонду державного майна України Віталія Коваля (225 голосів за).

Железняк зазначив, що депутати відклали розгляд заяви міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Ще одним голосуванням парламентарі не змогли зняти позафракційну народну депутатку Мар'яну Безуглу з поста заступника голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. За це висловилося лише 205 нардепів.

Железняк прогнозує, що постанови про відставку міністрів, які Рада провалила сьогодні, можуть розглянути 5 вересня. "Зараз уже повторно проводять комітети і завтра повторно винесуть у залу", – написав він, зазначивши, що сьогодні ввечері відбудеться засідання фракції "Слуга народу".

Контекст:

Голова фракції партії влади "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував "велике перезавантаження" уряду цього тижня. За його словами, понад 50% штатної чисельності КМУ зазнають змін, 4 вересня буде день звільнень, а 5-го – день призначень.

3 вересня Камишін, Малюська і Стрілець написали заяву про відставку. Окрім того, заява про звільнення надійшла від голови ФДМУ Коваля. Пізніше подали у відставку віцепрем'єрки Стефанішина й Верещук.

ЗМІ писали, що в команді президента планують звільнити главу МЗС Кулебу. Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль збереже посаду.

Також 3 вересня Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника глави Офісу президента. ЗМІ повідомляли, що на Банковій розглядають кандидатуру Камишіна на заміну Шурмі.