Рада сьогодні заслухає Ситника і Холодницького

29 березня Ситник підтвердив, що НАБУ проводить розслідування щодо Холодницького
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Звіти керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури України Назара Холодницького і глави Національного антикорупційного бюро Артема Ситника заплановано в Раді на 12.30 4 квітня.

Верховна Рада 4 квітня заслухає керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури України Назара Холодницького і главу Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Про це йдеться в порядку денному ВР на 4 квітня, опублікованому на сайті парламенту.

Звіти керівників антикорупційних відомств заплановано на 12.30.

Про необхідність заслухати в Раді звіти керівництва НАБУ і САП заявили 3 квітня заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Березенко і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Останній вимагав також запросити до парламенту генерального прокурора України Юрія Луценка. Рада підтримала відповідну пропозицію 247 голосами. Водночас звіту Луценка в порядку денному на 4 квітня не вказано.

21 березня "Українська правда" повідомила про прослуховування НАБУ в кабінеті Холодницького. Тоді глава САП заявив, що це провокація, і запевнив, що ніхто не зможе змусити його звільнитися. Зі свого боку Ситник, коментуючи ситуацію, висловив думку, що "журналісти пишуть таке, що, чесно кажучи, фантастичний роман просто відпочиває".

24 березня Луценко поінформував, що прослуховування глави САП було санкціоновано судом. 28 березня джерело "Українських новин" у ГПУ повідомило, що Холодницького можуть заарештувати. Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган назвала це "чутками, які немає сенсу коментувати".

29 березня Ситник підтвердив, що НАБУ проводить розслідування щодо Холодницького, зазначивши, що його відомство співпрацює з Генеральною прокуратурою.

30 березня Луценко і Ситник передали до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів скарги щодо проступків Холодницького. Генпрокурор попросив комісію розглянути питання про звільнення глави САП. Цього самого дня у ГПУ повідомили, що у Холодницького мали відібрати зразок голосу, але він не з'явився.

3 квітня Холодницький прийшов на допит у ГПУ і заявив, що відмовився брати участь у слідчих діях, оскільки наполягає на зміні слідчих і прокурорів у провадженні. Він додав, що негласні дії щодо нього почали на підставі статті про хабарництво.

Голова КДКП Віталій Грушковський повідомляв, що комісія може розпочати розгляд скарги Луценка на Холодницького як мінімум через місяць.