Рада створила комісію для розслідування дій керівництва Держкосмосу

Україна витратила на космічні проєкти майже $2 млрд, жоден із них не завершено, заявили в Раді
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада України 10 вересня проголосувала за проєкт постанови №5477, яким створила тимчасову слідчу комісію для перевірки дій керівництва Державного космічного агентства України та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проєктів "Либідь" і "Циклон – 4", передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Постанову підтримав 281 депутат. Комісію очолив народний депутат від "Батьківщини" Сергій Тарута.

У пояснювальній записці постанови зазначили, що Україна протягом останніх 20 років витратила на проєкти в космічній галузі майже $2 млрд, жоден із цих проєктів не завершено.

"Україна не має супутника на орбіті. З 33 підприємств, які були в підпорядкуванні Держкосмосу, залишилося дев'ять", – заявили автори документа.

Основними завданнями ТСК у документі назвали:

  • розслідування можливих протиправних дій під час реалізації проєктів "Либідь" і "Циклон – 4";
  • розслідування можливих протиправних дій, скоєних посадовцями Держкосмосу, зокрема в межах реалізації цільових науково-технічних космічних програм, управлінні державними підприємствами;
  • визначення причин зниження фінансово-економічних показників підприємств космічної галузі України, неналежної якості управління та невиконання обов'язків, покладених на Держкосмос;
  • розслідування фактів доведення до банкрутства підприємств космічної галузі, зловживань під час їхньої приватизації, причин і наслідків ліквідації таких підприємств;
  • розслідування фактів незаконного передавання, продажу та іншого відчуження технологій у космічній галузі;
  • встановлення фактів неналежного і неефективного використання технологій у космічній галузі, а також їхнього неналежного захисту.

Контекст:

2003 року Україна і Бразилія підписали договір про довгострокове співробітництво щодо створення РКК "Циклон-4" для запусків із приекваторіального космодрому Алкантара. Україна мала розробити ракету-носій і підготувати виробничу базу для її створення. Бразилія мала створити інфраструктуру космодрому.

Вартість проєкту оцінювали в $488 млн. Перший запуск ракети "Циклон-4" із космодрому Алкантара планували на кінець 2014 року. У травні 2015 року бразильська сторона заморозила хід робіт за проєктом.

Перший український супутник зв'язку "Либідь" мали запустити у 2011–2012 роках. Програма обійшлася Україні майже в $300 млн, це були кредитні кошти і видані канадським Держагентством під гарантії уряду України. Супутник розташований у Росії, за його зберігання Україна платить 1 млн грн щомісяця, зазначило LB.ua.

"Українсько-бразильський проєкт "Циклон – 4" також закінчився провалом. Угода, яка передбачає запуск українських ракет із космодрому в Бразилії, була денонсована у 2016 році. За тодішньою оцінкою КБ "Південне", збитки, завдані Україні внаслідок одностороннього припинення дії договору Бразилією, можуть сягнути $805 млн", – зазначили в публікації.