Рада узаконила приватних детективів

В Україні з'являться офіційні приватні детективи
Фото: EPA

261 депутат проголосував за ухвалення закону про приватну розшукову діяльність.

Верховна Рада ухвалила закон про приватну детективну діяльність, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

За законопроект №3726 у другому читанні і в цілому проголосував 261 народний депутат.

Згідно з ухваленим законом, приватна детективна або розшукова діяльність здійснюється з метою пошуку, збору і фіксації інформації, розшуку предметів, майна, людей і тварин, встановлення фактів та з'ясування обставин на замовлення клієнта і згідно з договорами про надання приватних розшукових послуг.

Приватним детективом може бути громадянин України, який досяг 21 року, володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту або стаж роботи в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менше ніж три роки, пройшов відповідне навчання й одержав свідоцтво про право займатися детективною діяльністю.

Згідно із законом, приватний детектив не може бути службовою або посадовою особою органів державної влади, місцевого самоврядування, співробітником правоохоронних або судових органів.

Приватні детективи не мають права проводити оперативно-розшукових заходів, віднесених законом до виключної компетенції правоохоронних структур.

Приватний детектив має право займатися розшуковою діяльністю як фізична особа-підприємець або спільно з іншими приватними детективами через заснування об'єднання.

Несумісною з діяльністю приватного детектива є військова або альтернативна (не військова) служба.

Свідоцтва про право на заняття приватною розшуковою діяльністю видаватимуть органи Міністерства юстиції України.

У першому читанні законопроект про легалізацію приватних детективів та детективних агентств був ухвалений 19 квітня 2016 року.