Рада відклала розгляд законопроєктів про акцизи на паливо та дорожній фонд

За призначення Рустема Умерова головою ФДМ проголосували 282 нардепи
Фото: Верховна Рада України / Facebook
Верховна Рада України на засіданні 7 вересня зняла з порядку денного кілька законопроєктів. Їх розглянуть пізніше, повідомив у своєму Telegram народний депутат із фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Законопроєкту про повернення акцизів на пальне №7668-д не буде сьогодні на комітеті. Не звели таблицю через кількість правок. Відповідно, на найближчому пленарному засіданні його теж не буде", – написав він.

Також нардепи відклали законопроєкт №7669 щодо змін у роботі дорожнього фонду.

"Тому щонайменше пару тижнів ми виграли", – зазначив Железняк.

Контекст:

Верховна Рада скасувала акцизи на пальне в березні 2022 року, що було обумовлено кризою на ринку палива, спричиненою світовою паливною кризою й атаками Росії на інфраструктуру для зберігання і транспортування енергоносіїв. Із липня ситуація на ринку пального стабілізувалася, зазначили в Мінінфраструктури.

30 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу законопроєкт №7668-д, який передбачає повернення акцизного збору на торгівлю паливом для автомобілів. У проєкті закону передбачено підвищення ставки акцизного податку з нуля до €100 за 1 тис. літрів бензину та інших нафтопродуктів.

Законопроєкт №7669 анулює норму, яка від початку повномасштабної війни дозволяла витрачати гроші з дорожнього фонду виключно на фінансування військових потреб та виплату боргів. Поки що питання ще не розглянув профільний бюджетний комітет.