Рада відмовилася скасувати результати голосування про розширення списку людей, зобов'язаних подавати е-декларації

Результати вчорашнього голосування за законопроект №6172 залишилися чинними
Фото: ЕРА

За проект постанови про скасування результатів голосування Верховної Ради щодо внесення змін до закону "Про запобігання корупції" проголосували 46 народних депутатів.

Верховна Рада України під час ранкового засідання 24 березня відмовилася скасувати результати голосування за поправки до закону "Про запобігання корупції", повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"За" проект постанови №6172-П проголосували 46 народних депутатів, "проти" – 19.

"Ми з вами вчора ухвалювали закон, який під прикриттям необхідності звільнити від подання е-декларацій військовослужбовців, по-перше, зобов'язав багато громадських організацій і всіх, хто з ними працює, подавати е-декларації. По-друге, містить прямі суперечності у своїх нормах", – сказав під час обговорення проекту постанови один з його ініціаторів, народний депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв.

Нардеп від "Батьківщини" Альона Шкрум зазначила, що до поданого президентом України Петром Порошенком законопроекту про звільнення від необхідності подавати е-декларації деяких категорій військовослужбовців, за який Рада проголосувала вчора, депутати з Блоку Петра Порошенка та "Народного фронту" подали 32 сторінки поправок. Вона підкреслила, що поправки "взагалі не стосуються військовослужбовців".

"Кого вони додають (до списку людей, зобов'язаних подавати е-декларації. – "ГОРДОН")? Тих, хто належить до наглядових рад, громадських об'єднань, наукових установ, навчальних закладів, і всіх експертів, які займаються питаннями антикорупції, які не отримують коштів із бюджету, які отримають справді якісь або гранти на свою діяльність, або взагалі самі фінансують свою діяльність як громадські об'єднання", – сказала вона.

Учора Верховна Рада проголосувала в другому читанні і в цілому законопроект №6172, звільнивши таким чином деяких військовослужбовців від обов'язку подавати е-декларації.

Рада також ухвалила низку поправок до законопроекту. Тепер, серед інших, подавати е-декларації зобов'язані кандидати в народні депутати України, на посаду президента України, а також депутати обласних, районних, міських, сільських, селищних рад, кандидати на посади сільських, селищних, міських голів та старост та інші.

У посольстві США в Україні заявили, що через рішення Верховної Ради розширити коло осіб, зобов'язаних подавати електронні декларації, можуть постраждати "члени громадянського суспільства".

Із січня 2017 року в Україні почався новий етап подання електронних декларацій. Відповідно до п. 1 ст. 45 закону "Про протидію корупції" електронні декларації повинні бути подані до 1 квітня.