Рада вирішила доопрацювати законопроєкт Зеленського про "інвестиційних нянь"

Щоб мати підтримку держави, інвестори мають створити не менше ніж 150 робочих місць
Фото: depositphotos.com
Законопроєкт №3760 "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями" передбачає підтримку інвесторів, які наважилися вкласти в економіку України понад 30 млн.

Верховна Рада України вирішила передати на доопрацювання законопроєкт №3760 "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями". За підготовку документа до повторного другого читання проголосувало 245 народних депутатів, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

До законопроєкту подали 37 поправок. З них на сьогоднішньому засіданні ухвалили лише шість.

"Закон визначає організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями з метою залучення в Україну стратегічних партнерів, створення нових робочих місць, стимулювання економічного розвитку регіонів та зростання конкурентоспроможності економіки України", – ідеться в описі документа.

Законопроєкт передбачає підтримку українських та іноземних інвесторів, сума інвестицій яких перевищує €30 млн. Інвестори мають створювати не менше ніж 150 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більшою, ніж у регіоні, де очікують вкладення. Згідно з документом, вони мусять мати прямий договір з урядом України.

Обсяг державної підтримки для інвестора прописують у спеціальному договорі. Він не може перевищувати 30% від планового обсягу проєкту зі значними інвестиціями (будівництво, модернізація, технічне чи технологічне переобладнання об'єктів, купівля обладнання і комплектуючих виробів до нього).

У пояснювальній записці наголошують, що протягом останніх років Україна не змогла залучити значний обсяг інвестицій.

"Протягом останніх 15 років в Україні було реалізовано лише 16 інвестиційних проєктів вартістю понад $500 млн, із яких понад дві третини були сировинно-орієнтованими  чи направленими на внутрішній ринок. Лише один проєкт був спрямований на формування доданої вартості", – зазначено в записці.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила документ 21 липня. Тоді проєкт закону підтримало 244 народні депутати.

Ідею про персонального опікуна з боку держави для великих інвесторів, Investment Nanny, Зеленський озвучив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 22 січня. Тоді президент говорив, що "якщо інвестор принесе в Україну $100 млн і більше, то він отримає особистого менеджера, який знає п'ять мов і працюватиме з клієнтом цілодобово" та розв'язуватиме всі проблеми інвестора в будь-який час.