Разумков: Якщо людину помітили у фінансуванні тероризму – то тут не санкції потрібні, а тюрма

Разумков: Якщо ми говоримо про санкції, то їх ми вводимо по відношенню до тих, кого ми не можемо покарати тут
Фото: EPA
Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков переконаний: якщо українських громадян було помічено у фінансуванні тероризму, має бути відповідальність за українським законодавством, а не санкції. Про це він сказав на брифінгу у Верховній Раді, коментуючи рішення утриматися під час голосування в Раді нацбезпеки і оборони щодо питання санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та належних йому телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми, на жаль, живемо вже не перший рік у країні, де йде війна, у тому числі війна гібридна та інформаційна. І боротися з цими викликами треба, для цього у нас є різні служби, які безпосередньо за це відповідають... Але якщо ми говоримо про санкції, то їх ми вводимо по відношенню до тих, кого ми не можемо покарати тут. Це іноземні держави, іноземні суб'єкти господарювання, які перебувають поза можливостями українських правоохоронних органів, органів, відповідальних за нацбезпеку... Упевнений, усі добре знають, що кожен, хто фінансує тероризм, кожен, хто допомагає так званим "ЛНР" і "ДНР" або помічений у співпраці з країною-агресором, повинен нести відповідальність згідно з діючим законодавством", – заявив Разумков.

Він зазначив, що якщо йдеться про фінансування тероризму, має бути покарання за українськими законами.

"Але тут не про санкції, тут про відповідальність – це фінансування тероризму, тому що п. 2 ст. 1 закону про санкції каже, що це особа, яка фінансує тероризм. Якщо ми говоримо про тероризм, якщо ці люди знаходяться на території нашої держави, якщо є інформація, що вони допомагають фінансово або інакше "ЛНР/ДНР" або країні-агресору, тут повинна бути термінова інформація на генпрокурора, подання, підозра, і в рамках законодавства український суд повинен прийняти рішення щодо того, є чи нема. Якщо є – суворе покарання згідно з українським законодавством", – заявив Разумков.

Спікер повідомив, що засідання відбувалося у формі письмового опитування.

"Додаткової інформації від представників спецслужб не було в тому пакеті документів, який був наданий для ознайомлення мені особисто. І, на жаль, інформацію від голови СБУ я також не чув", – сказав він.

Разумков заявив, що якщо така інформація є, вона не може бути закритою.

"Закон повинен бути один для всіх. Якщо ми знаємо, що людина помічена у фінансуванні тероризму – то тут не санкції. Ще раз повторюю: кримінальна відповідальність і, вибачте за непарламентський вислів, тюрма", – додав спікер.

Він також вважає, що якщо телеканали було помічено у співпраці з країною-агресором, у них можуть відкликати ліцензії.

"Позиція по каналах залишається незмінною: до будь-яких каналів і до будь-яких ЗМІ повинні бути єдині умови й підходи", – сказав він.

Президент України Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо Козака і належних йому телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne. Секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що 17 із 19 членів Ради проголосували за це рішення, один утримався, ще один – у відрядженні. ЗМІ писали, що утримався саме Разумков.

Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припинено строком на п'ять років. Провайдери одразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право вести мовлення для українців".

Крім того, під санкції потрапили літаки, якими користувалися нардепи від ОПЗЖ Віктор Медведчук і Козак. Тепер літаки не можуть входити в повітряний простір України, приземлятися на території країни і брати пасажирів.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що йдеться про канали з так званого пулу кума президента РФ, голови політради ОПЗЖ, нардепа Віктора Медведчука. Їх "досить активно і часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні", підкреслив Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

У парламентській фракції ОПЗЖ заявили, що ініціюватимуть імпічмент Зеленського у зв'язку з рішенням про санкції проти каналів.