Разумков про мітинг під ОП: Інститути треба поважати і не зганяти невдоволення на стінах – стіни здачі не дають

Разумков: Ми ж не про людей зараз говоримо, а про інститути. А інститути треба поважати
Фото: rada.gov.ua
Спікер парламенту України Дмитро Разумков вважає, що демократія не дає права псувати державне майно.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, коментуючи мітинг під Офісом президента 20 березня, заявив, що псування майна – це "неповага до себе і своєї країни". Про це він сказав на брифінгу під час робочої поїздки в Бельгію, передає кореспондент "ГОРДОН".

Він підкреслив, що завжди займав позицію, згідно з якою "демократія має бути демократією".

"Але це не означає, що можна робити все, що заманеться, оскільки твої права закінчуються рівно там, де починаються права іншого. Якщо ми будемо дозволяти собі псувати будь-яке майно – державне або приватне – це неповага до себе в першу чергу, до своєї країни. Ми ж не про людей зараз говоримо, а про інститути. А інститути треба поважати і точно не треба зганяти своє невдоволення тими чи іншими подіями на стінах. Стіни здачі не дають", – сказав він.

У Києві 20 березня біля Офісу президента відбулася акція на підтримку активіста Сергія Стерненка. Мітингувальники вимагали відпустити Стерненка, фігуранта справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, накласти санкції на колишнього заступника глави адміністрації четвертого президента України Віктора Януковича Андрія Портнова. Також серед їхніх вимог – відставка генпрокурорки Ірини Венедіктової і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

На акції протесту кидали фаєри, шумові гранати, а потім запустили феєрверки. Розбили скло в будівлі ОПУ, розмалювали стіни, а табличку "Президент України" підпалили.

В ОПУ оцінили збитки від заворушень у 2 млн грн. Згідно з повідомленням на сайті Офісу президента, через запуск феєрверків пошкоджено двері і внутрішнє облицювання тамбура одного з під'їздів. Також повідомляли про загоряння горища.

Водночас у волонтерській організації "Києве, мий", яка займається прибиранням громадських просторів у столиці, оцінили відмивання і прибирання після акції у 80 тис. грн, включно із транспортом, бензином та амортизацією техніки. У клінінговій і ремонтній компанії оцінили відмивання граніту у 12 тис. грн, а ремонт дверей – у 40 тис. грн., повідомив журналіст В'ячеслав Лакомкін.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що у провокаторів був план щодо кровопролиття, але поліція не допустила цього. Поліція розслідує події як хуліганство.

Одного з учасників акції – ветерана АТО і засновника видавництва "Дім Химер" Владислава Стафійчука (Влада Сордо) – затримали. Його повідомили про підозру в хуліганстві.

Стерненка 23 лютого 2021 року визнали винним у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Його засудили до семи років і трьох місяців в'язниці з арештом половини всього майна. Такий самий строк дістав і інший фігурант справи Руслан Демчук. Обох заарештували в залі суду. Справу, в якій фігурує Стерненко, розслідували із 2015 року. Його і Демчука заарештовували, але згодом випускали під заставу. Стерненко заперечує причетність до інциденту. 

Після рішення суду і взяття Стерненка під варту в кількох містах України провели акції протесту, зокрема в Одесі, Житомирі та Києві під Офісом президента. На Банковій 23 лютого протести закінчилися сутичками із правоохоронцями. Поліція затримала 17 учасників протесту, щонайменше сімох людей травмовано. Опіки очей дістали 27 поліцейських і нацгвардійців