Реформа військової освіти назріла давно – Верещук

Верещук пропонує зробити освіту в секторі безпеки максимально наближеною до практичних потреб

Фото: Ірина Верещук / Facebook
Нардепка від "Слуги народу" Ірина Верещук наголосила, що реформа військової освіти не має стати на заваді національній безпеці.

Реформа спеціальної освіти у сфері оборони й безпеки назріла давно. Таку думку в коментарі "АрміяInform" висловила народна депутатка від "Слуги народу", голова підкомітету Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки Ірина Верещук.

Нардепка вважає, що спецосвіту треба модернізувати, але реформа не має стати на заваді національній безпеці. Оскільки теперішня система військовослужбовців застаріла, державні ресурси витрачають нераціонально, зазначила вона.

Для розв'язання цих питань Верещук пропонує "професіоналізувати освіту в секторі безпеки та оборони, зробити її максимально наближеою до практичних потреб".

"По-друге, треба забезпечити підвищення професійності людини протягом усієї її кар'єри в силовому блоці. Технології та управлінські методи розвиватимуться дуже швидко. Війна та зброя стають більш розумними. Якість нашого особового складу має відповідати поточним технологіям війни. По-третє, треба наблизити спецосвіту силового блоку до стандартів НАТО. По-четверте, ми маємо зробити спецосвіту наших різних силових відомств взаємно сумісною. Зрештою, нацбезпека залежить від злагодженої взаємодії всіх компонентів силового блоку країни", – підкреслила нардепка.

Вона також висловила думку, що Україна має перебудувати систему військової освіти відповідно до стандарту НАТО Bi-SCD 075-007 "Освіта та підготовка". "Це, з одного боку, підвищить якість освіти, а з другого – сприятиме операційній сумісності наших сил із силами НАТО", – підкреслила Верещук.

8 лютого в комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки відбулася зустріч представників військових вишів, на якій обговорювали перспективи підвищення стандартів військової освіти в Україні. На думку учасників круглого столу, реформування військової освіти має забезпечити підготовку професійних військових і цивільних фахівців рівня країн – учасниць НАТО.