"Репортери без кордонів" запустили проєкт протистояння російській пропаганді The Propaganda Monitor

"Репортери без кордонів" уже опублікували кілька матеріалів про роспропаганду
Фото: depositphotos.com

30 вересня міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів" (RSF) запустила для боротьби із пропагандою мультимедійну платформу The Propaganda Monitor ("Монітор пропаганди"), її перший сезон присвячений пропаганді з країни-агресора Росії. Про це RSF поінформувала на своєму сайті.

"Організація розпочинає проєкт The Propaganda Monitor. Ця мультимедійна програма має на меті висвітлювати механізми і багатогранність пропаганди в усьому світі, підвищити обізнаність громадськості про проблеми, які вона охоплює, допомогти краще орієнтуватися в інформаційному просторі", – ідеться в повідомленні.

"Репортери без кордонів" підкреслюють, що "просування достовірної журналістики є протиотрутою від дезінформації та пропаганди", а "розуміння їхніх механізмів та ідентифікація їхніх суб'єктів є необхідною умовою для їхнього блокування".

"Перший сезон [The Propaganda Monitor] буде присвячений російській пропаганді, з особливим акцентом на RT (колишнє Russia Today, "Россия сегодня". – "ГОРДОН") − пропагандистському органі, контрольованому російським урядом, який відіграє ключову роль у дезінформації Кремля в усьому світі. Метою "Монітору пропаганди" є розкриття функціонування, розгортання та метаморфоз пропаганди, а також підвищення обізнаності широкої громадськості про ці проблеми", – пояснили в RSF.

Генеральний директор RSF Тібо Бруттен заявив, що The Propaganda Monitor "прагне продовжувати роботу RSF над розумінням геополітики, глобальної пропаганди та боротьби з поширенням дезінформації під виглядом журналістських кодексів на службі політичної ідеології".

В організації наголосили, що працюватиме вебінтерфейс із раніше неопублікованими дослідженнями, портретами та важливими інтерв'ю, його обіцяють регулярно поповнювати новими публікаціями.

До керівного комітету новоствореної платформи увійшли, зокрема, фахівець з російської політики, доктор політичних наук і славістики Максим Одіне (Франція); викладач-дослідник в Інституті політичних наук у Парижі, фахівець з історії медіа та масової комунікації Давід Колон (Франція); головний редактор франкомовного офісу Africa Check у Дакарі (Сенегал) Вальдес Онаніна; аналітик і експерт у сфері захисту демократії, особливо в боротьбі з дезінформацією, гібридними загрозами та екстремізмом Даніель Міло (Словаччина); програмний директор Центру досліджень, прозорості та підзвітності Раса Недельков (Сербія); професор кафедри політичних досліджень в Університеті Icesi Володимир Рувінський (Колумбія); дослідниця, яка спеціалізується на дезінформації та пропаганді в Центральній та Східній Європі, Дорка Такачі (Угорщина).

Серед досліджень, які вже опублікували на платформі, – як RT транслює пропаганду у Франції в обхід санкцій Євросоюзу, як пропаганду Кремля поширюють у Сербії, про тактику RT щодо російської пропаганди серед країн Латинської Америки.

Контекст:

"Россия сегодня" – російська медіагрупа, куди входить низка пропагандистських ЗМІ, зокрема "РИА Новости", Sputnik, "ИноСМИ", "Украина.ру". Формально RT не входить до цієї медіагрупи, але головною редакторкою і групи "Россия сегодня", і каналу RT є пропагандистка Маргарита Симоньян.

Влада США звинуватила "Россию сегодня" і RT у співпраці з російськими спецслужбами. "Ці медіакомпанії, які підтримує Кремль, не тільки відіграють приховану роль у підриві демократії у США, а й у втручанні в суверенні справи країн по всьому світу", – наголосив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Проти "России сегодня", RT та їхніх топменеджерів у США і в ЄС введено санкції.

У низці країн роботу цих ЗМІ вже давно заблоковано. Зокрема, в Україні мовлення RT заборонено із 2014 року через поширення пропаганди війни. 2018 року, а потім 2022 року, після початку повномасштабної війни, в Україні було заборонено доступ до багатьох державних російських сайтів і сайтів прокремлівських ЗМІ.