Reuters назвало причини, чому Іран затримує постачання РФ пускових установок для балістичних ракет

Тегеран натякає Заходу на можливість зниження напруги – Reuters
Фото: ЕРА

Іран не додав мобільні пускові установки в комплект балістичних ракет ближнього радіуса дії, які доправили у країну-агресор Росію для війни проти України. Про це 21 вересня з посиланням на три джерела повідомляє Reuters.

Американський посадовець і ще двоє співрозмовників агентства стверджують, що Іран затримує пускові платформи для ракет Fath-360, що унеможливлює використання цієї зброї окупантами.

Reuters називає дві ймовірні причини: перша передбачає те, що РФ може сама зібрати пускові установки, друга – що так Іран натякає Заходу на можливість зниження напруженості.

Міноборони РФ, Пентагон і Рада національної безпеки США не підтвердили цих даних. Іран, який заперечує постачання ракет росіянам, також відмовився від коментарів.

Експерт з іранських ракет із Міжнародного інституту стратегічних досліджень Фабіан Гінц припустив, що причиною затримки машин для запуску може бути їхня непридатність до роботи в умовах російської й української зими. Він зазначив, що Іран сам переробляє вантажівки Mercedes та інших марок, і армія РФ, найімовірніше, теж здатна виконати такі роботи.

Контекст:

На початку серпня Reuters повідомляло, що Іран може передати РФ для війни проти України сотні балістичних ракет малої дальності Fath-360 із максимальною дальністю польоту 120 км і боєголовкою 150 кг.

За даними The Times, понад 200 балістичних ракет із дальністю до 120 км доправили в порт у Каспійському морі.

У МЗС України попередили Тегеран, що підтвердження факту передання балістичних ракет РФ "матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин".

6 вересня американська The Wall Street Journal написала, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності.

У парламенті Ірану визнали передання.

10 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Іран передав Росії балістичні ракети Fath-360, і заявив, що РФ може застосувати цю зброю проти України протягом кількох тижнів.