Рева повідомив, що минулого опалювального сезону субсидії отримувало 925 тис. домогосподарств, члени яких декларували відсутність доходів

Рева назвав несправедливою ситуацію, коли платники податків утримують домогосподарства з високим рівнем матеріального забезпечення або з тіньовими доходами
Фото: msp.gov.ua

Минулого опалювального сезону житловими субсидіями скористалося 28,5 тис. домогосподарств, площа квартир яких перевищує 120 м², заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Минулого опалювального сезону субсидії отримувало 925 тис. домогосподарств, члени яких декларували повну відсутність доходів, сказав міністр соціальної політики Андрій Рева 4 травня під час селекторної наради з представниками місцевої влади та керівниками органів соціального захисту населення, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

За його словами, житловими субсидіями скористалися 23,4 тис. домогосподарств, площа будинків яких перевищує 200 м2, і 28,5 тис. домогосподарств із квартирами площею понад 120 м2.

Рева підкреслив, що ситуація, коли платники податків мають домогосподарства з високим рівнем матеріального забезпечення або з тіньовими доходами, є несправедливою і неприйнятною.

"Метою прийняття 329-ї постанови Кабінету Міністрів є мотивація населення легалізувати свої трудові відносини, зробити систему призначення субсидій адресною та здійснити верифікацію для можливості впровадження монетизації програми житлових субсидій", – додав міністр.

Відповідно до змін, які вніс уряд у порядок нарахування субсидій, із 1 травня їх не призначатимуть, якщо у сім'ї є авто, якому менше ніж п'ять років. Дані про здавання житла в оренду потрібно буде вносити в декларацію у розділ "інші доходи". Також, згідно з рішенням уряду, наступного опалювального сезону субсидію буде монетизовано, що дасть змогу українцям залишати собі зекономлені на житлово-комунальних послугах гроші. Окрім цього, субсидію не зможуть оформити власники житла з великою площею – квартир понад 120 м2 і будинків понад 200 м2.

Також допомоги від держави на оплату житлово-комунальних послуг не отримають українці працездатного віку, які декларують нульові доходи, але водночас не зареєстровані у центрах зайнятості.

Окрім цього, уряд знизить із 1 травня соцнорму споживання газу для опалення приміщень із 5 м3 на 1 м2 до 4,5 м3 на 1 м2, а електрики – із 51 кВт/год на 1 м2 до 30 кВт/год на 1 м2 .