"Рішення приймалося "вночі зухвало топором". Рожкова припустила, що приводом для догани стало її та Сологуба спілкування зі ЗМІ

Рожкова: Не вірите, що у 2020 році можуть оголошувати догану за спілкування із засобами масової інформації? Я теж до кінця не вірила

Фото: National Bank оf Ukraine – Національний банк України / Flickr

Рішення оголосити догану і висловити недовіру першій заступниці голови Нацбанку Катерині Рожковій і заступнику голови НБУ Дмитрові Сологубу рада НБУ ухвалювала в закритому режимі і без заслуховування сторін. Про це заявила Рожкова.

Перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова у Facebook припустила, що приводом для рішення оголосити догану і висловити недовіру їй і заступнику голови НБУ Дмитрові Сологубу стало їхнє спілкування із журналістами.

"Чим саме ми із Дмитром Сологубом могли засмутити раду Національного банку, за що отримали догану та недовіру? [...] Це наші із Дмитром комунікації. Однак не впевнена, це причина чи скоріше привід. Справа в тому, що ми надали коментарі виданню KyivPost для публікації про Національний банк", – написала вона.

Рожкова уточнила, що йдеться про статтю, опубліковану KyivPost 24 вересня, у якій вона і Сологуб говорили про незалежність регулятора.

"Нічого крамольного, що б ішло врозріз із "генеральною лінією партії", не озвучувалося. Ми казали, що незалежність НБУ – це про колегіальність. Що новій команді треба трохи часу, щоб спрацюватися. І все в такому дусі. Не вірите, що в 2020 році можуть оголошувати догану за спілкування із засобами масової інформації? Я теж до кінця не вірила, що цензура дійшла до стін Національного банку. Але чому дивуватися, якщо рішення приймалося "вночі зухвало топором". Тобто за закритими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін", – зазначила вона.

Рожкова процитувала заяву члена ради НБУ Віталія Шапрана, який, коментуючи рішення про догану, сказав, що в захваті від прогресу, який зараз спостерігають у системі корпоративного управління НБУ і в Україні в цілому. "У лихих 90-х декого із членів правління просто перестріли б у під'їзді власного будинку", написав він і згадав про вбивство ексголови НБУ Вадима Гетьмана. У наш час із членами правління регулятора поводяться "більш толерантно й педагогічно", додав Шапран.

"Ураховуючи кількість погроз, що я отримую, слова цього захисника кодексу етики працівника НБУ можуть бути трактовані неоднозначно", – підкреслила Рожкова.

Вона додала, що вважає рішення ради НБУ "перемогою минулого над майбутнім": "Тривожний сигнал для незалежності Національного банку, та й загалом для здорового глузду".

У коментарях під її постом у Шапрана запитали, чи дійсно він вважає замовне вбивство "найкращою відповіддю на інтерв'ю членів правління".

"Звісно ж ні, це перекручування фактів і витягнутий із контексту шматок тексту про історичний контекст розвитку корпоративного управління. Я якраз навпаки захоплювався його еволюцією", – відповів Шапран.

Рада НБУ затвердила Рожкову першою заступницею голови в червні 2018 року. Сологуб обійняв посаду заступника голови Нацбанку в березні 2015 року.

Рада НБУ оголосила їм обом догану і висловила недовіру 2 жовтня. Причиною такого рішення у НБУ назвали "порушення розпорядчих актів НБУ, кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог Кодексу законів про працю". За даними "Інтерфакс-Україна", голова НБУ Кирило Шевченко голосував за це рішення.

Гетьмана, який у 1992–1993 роках очолював НБУ, убили в 1998-му. Його виявили мертвим у ліфті власного будинку.