Рівно рік від початку скандалу. Звільнився заступник голови Харківської облради Мальований, у якого, за даними ДБР, є російський паспорт

Мальований подав в обласну раду особисту заяву про складання ним повноважень
Фото: oblrada.kharkov.ua
Заступника голови Харківської обласної ради Богдана Мальованого 14 лютого звільнили з посади рішенням сесії. Про це повідомила пресслужба облради.

"Депутати обласної ради прийняли рішення про звільнення з посади заступника голови Харківської обласної ради VIII скликання Богдана Мальованого у зв'язку з достроковим припиненням повноважень. Як зазначено у проєкті рішення, Богдан Мальований надав до обласної ради особисту заяву про складання ним повноважень", – ідеться в повідомленні.

Облрада проголосувала за дострокове припинення повноважень ще п'ятьох депутатів. Двох із них (Валерія Власенка й Микиту Шенцева) обрали від "Опозиційної платформи – За життя". Трьох (Олександра Ткаченка, Олега Гуревича й Карину Кірієнко) – від "Блоку Кернеса – Успішний Харків”.

Рішення облради передадуть до облвиборчкому, щоб він визначив нових депутатів відповідно до закону "Про місцеві вибори".

Контекст:

Мальованого 2020 року обрали депутатом Харківської обласної ради від партії "Опозиційна платформа – За життя", а в листопаді 2021-го він став заступником голови облради замість Андрія Малиша, підозрюваного в хабарництві.

14 лютого 2022 року народна депутатка Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарність") заявила про наявність у Мальованого громадянства РФ. Сам Мальований це заперечував. Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко звернулася до СБУ із проханням перевірити інформацію про подвійне громадянство Мальованого.

6 липня стало відомо, що ДБР вимагає усунути заступника голови облради з посади, посилаючись на оперативну інформацію про отримання Мальованим паспорта громадянина РФ 2014 року в Севастополі.

20 вересня Мальованого усунули від виконання службових обов'язків. Єгорова-Луценко наголошувала, що проєкт рішення підготували на підставі листів від СБУ й територіального управління ДБР з вимогою усунути Мальованого з посади й обмежити його доступ до внутрішньої інформації облради.