Різдвяні репресії. СБУ оприлюднила архіви КДБ про переслідування Стуса, Чорновола та інших шістдесятників

Операція "Блок" стартувала після вертепу з колядниками, в якому брали участь українські діячі культури
Фото: avr.org.ua
Служба безпеки України відкрила доступ до низки архівних документів Комітету держбезпеки СРСР. У них КДБ звітував тодішньому секретареві Центрального комітету Компартії України Петру Шелесту про репресії проти поета Василя Стуса, політика В'ячеслава Чорновола та інших відомих дисидентів і шістдесятників.

Служба безпеки України 6 січня оприлюднила архіви Комітету держбезпеки СРСР, які розповідають про операцію "Блок". Про це ідеться у повідомленні СБУ в Telegram.

Назву "Блок" мала операція репресування української інтелігенції. Як зазначає СБУ, все почалося з того, що в січні 1972 року в одній із львівських квартир на вертеп разом із колядниками зібралася низка діячів української культури – поет і дисидент Василь Стус, правозахисниця та друга дружина політика В'ячеслава Чорновола Олена Антонів, поетеса Ірина Калинець та інші. Вони ходили вітати друзів, серед яких були й інші відомі українці.

Фото: avr.org.ua

За цими різдвяними колядками української інтелігенції стежили співробітники КДБ і звітували тодішньому секретареві Центрального комітету Компартії України Петру Шелесту, а 13 січня 1972 року, згідно з документами, поінформували його про початок операції "Блок".

Радянські спецслужби провели обшуки та затримання у Львові та Києві. Серед заарештованих у справі були Стус, політик і дисидент В'ячеслав Чорновіл, письменник Євген Сверстюк, онук письменника Івана Франка Зиновій, поет і правозахисник Іван Світличний та інші.

Повний архів опублікованих СБУ документів можна знайти за посиланням.

Як зазначає газета "День", у межах операції "Блок", за різними оцінками, за антирадянську пропаганду заарештували від 100 до 193 людей, із них 89 засудили. Ці репресії були спрямовані проти українських дисидентів і в підсумку призвели до зникнення руху шістдесятників, які боролися проти радянського тоталітарного режиму.