РНБО вирішила ввести санкції щодо діячів УПЦ МП, Зеленський відразу затвердив це рішення. Перелік

Указ Зеленський підписав 11 грудня
Фото: Офіс Президента України / Facebook
11 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про набуття чинності рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо санкцій проти семи фізичних осіб, які причетні до діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

"Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 грудня 2022 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", – ідеться у документі.

Це означає, що засідання РНБО, на якому ухвалили рішення про санкції, і підписання указу Зеленським про затвердження цього рішення відбулися в один день.

До нового санкційного списку Ради нацбезпеки і оборони потрапили:

  1. митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Андрій Коваленко;
  2. митрополит Луганський і Алчевський УПЦ МП Василь Поворознюк;
  3. настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря УПЦ МП Олександр Прокопенко;
  4. настоятель Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ МП у Херсоні Олександр Федоров;
  5. митрополит Бориспільський і Броварський УПЦ МП, керівник справами УПЦ МП, член міжсоборної присутності Руської православної церкви Іван Паканич (Антоній);
  6. митрополит Чернівецький і Буковинський УПЦ МП, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП Валентин Єгоренко (Мелетій);
  7. архієпископ Костянтинівський, вікарій Горлівської єпархії УПЦ МП Віктор Шинкарьов (Паїсій).

Контекст:

1 грудня Зеленський розповів про засідання РНБО щодо зв'язків релігійних організацій із РФ, рішення стосувалися УПЦ МП і Києво-Печерської лаври. Він також анонсував введення персональних санкцій за підривну діяльність російських спецслужб у релігійному середовищі України.

Цього самого дня Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо діяльності релігійних організацій в Україні і персональних санкцій.

3 грудня СБУ озвучила, хто із причетних до УПЦ МП потрапив до списку санкцій РНБО.

УПЦ МП – частина РПЦ, яка офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його. У Православній церкві України вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

Останніми днями регулярно повідомляють про те, що українські правоохоронці перевіряють об'єкти УПЦ МП у різних регіонах України.