Росія намагається привласнити бренд "Мелітопольська черешня" – Мінекономіки України

В Україні "Мелітопольську черешню" зареєстровано у 2020 році
Фото: pixabay.com

Країна-агресор Росія привласнила українське географічне зазначення (ГЗ) "Мелітопольська черешня", яке пов'язане з окупованим містом у Запорізькій області. Про це 12 липня проінформувало Міністерство економіки України.

"12 липня 2024 року федеральна служба з інтелектуальної власності РФ (Роспатент) на своєму сайті повідомила про реєстрацію позначення "Мелітопольська черешня". Зокрема, ідеться про те, що "Мелітопольська черешня" стала першим зареєстрованим регіональним брендом так званих нових регіонів РФ (насправді – тимчасово окупованих територій України) – географічним зазначенням від Мелітопольського району", – ідеться в повідомленні.

Українська урядова делегація звернулася щодо цього до Генеральної Асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), закликавши її відреагувати на привласнення Росією "Мелітопольської черешні". 

"В Україні "Мелітопольська черешня" була зареєстрована як географічне зазначення в липні 2020 року (реєстр географічних зазначень). ГЗ – це об’єкт інтелектуальної власності, який ідентифікує товар, що походить із певного географічного місця, і підтверджує його відповідність високим стандартам якості. Для того, щоб зареєструвати ГЗ, потрібно пройти низку дозвільних процедур у різних органах (залежно від виду продукту), адже йдеться про високу якість й унікальність продукту та його репутацію. Країною походження "Мелітопольської черешні" є Україна в межах міжнародно визнаних кордонів", – пояснили в Мінекономіки.

У відомстві заявили, що "своїми діями Росія вкотре нівелює будь-які міжнародні зобов’язання й міжнародні угоди, у даному разі – у сфері інтелектуальної власності".

"Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) визначає механізми захисту прав інтелектуальної власності, у тому числі географічні зазначення, у державах – членах Світової організації торгівлі, до якої також входить Росія. [...] Україна буде використовувати всі юридичні механізми для захисту своїх географічних зазначень. Росія привласнює інтелектуальну власність України із 2014 року – із моменту окупації півострова Крим. Зокрема, у РФ незаконно зареєстровані такі кримські вина, як "Балаклава", "Магарач", "Новий Світ", "Меганом", що також є географічними зазначеннями України", – наголосили урядовці.

Дії Росії щодо "Мелітопольської черешні" – це "черговий злочин країни-терористки проти національного надбання українців", заявила директорка Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій Олена Орлюк.

"Росія вбиває наших дітей, стирає в попіл наші міста і нашу самоідентифікацію. Те, що Роспатент фактично вкрав українське географічне зазначення, – черговий доказ жалюгідності Москви. Не маючи свого спадку, вони окуповують, крадуть і приписують собі чужі здобутки", – заявила вона.