Росія останнім часом привчила нас до провокацій – глава міноборони Румунії

Виклики з боку Росії не становлять прямої загрози безпеці Румунії, заявив міністр оборони країни Габріель Леш
Фото: Gabriel Les / Facebook

Голова комітету Ради Федерації РФ із міжнародних справ Костянтин Косачов назвав заяву глави оборонного відомства Румунії Габріеля Леша про російські провокації безпідставною і позбавленою конкретики.

Румунія має реагувати на виклики з боку Росії спільно з партнерами по НАТО. Про це 5 лютого в інтерв'ю телеканалу Antena3 заявив міністр оборони Румунії Габріель Леш.

"Ми хотіли б використовувати термін "виклики", а не "загрози" з боку Росії, тому що ми не говоримо про загрози, які впливають на безпеку Румунії наразі, але говоримо про провокації, до яких Росія привчила нас в останній період", – сказав Леш, коментуючи заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про відповідальність НАТО за припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Голова комітету Ради Федерації РФ із міжнародних справ сенатор Костянтин Косачов заявив, що за словами румунського міністра про російські провокації немає жодної конкретики й фактів, інакше "їх давно продемонстрували б", пише російська газета "Взгляд".

Логіка поведінки Румунії, за словами російського сенатора, полягає в тому, щоб "максимально можливою мірою тримати на плаву тему воєнної загрози, яка нібито походить від Росії, і за допомогою цього підвищувати власну значущість в очах союзників по Альянсу".

4 лютого глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що країни НАТО виявилися не готовими до змістовного діалогу щодо теми пускових установок Мк-41, які розмістили в Румунії, а наступного року вони з'являться й у Польщі. Він вважає установку ПРО порушенням положень Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Установку Мк-41 застосовують США та інші країни для запуску ракет "Стандарт" SM-2 І SM-3 і SM-6, ASROC, "Сі Спарроу", ESSM і "Томагавк".

ВМС США почали розгортати систему протиракетної оборони Aegis на румунській базі Девеселу у 2014 році. Її відкрили у 2016-му. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв тоді, що ПРО не спрямовано проти Росії.