Росія в ООН намагається просувати неправдиві наративи про Україну – заява восьми країн

Росія в ООН провела неформальну зустріч за формулою Арріан
Фото: depositphotos.com
Росія провела 5 травня в ООН неформальну зустріч, щоб знову просунути неправдивий наратив про Україну. Про це йдеться у спільній заяві Бельгії, Естонії, Франції, Німеччини, Ірландії, Норвегії, Великобританії та США, опублікованій 5 травня на сайті місії США в ООН.

Зауважено, що зустріч було проведено за формулою Арріан – вид неформальних зустрічей, організованих членом або членами Ради Безпеки з метою проводити у приватному порядку обмін думками.

"Ми шкодуємо про цю навмисну спробу відвернути увагу міжнародної спільноти від тривалої дестабілізувальної діяльності Росії проти України протягом останніх семи років. Ми, як і раніше, засмучені трагічною загибеллю людей в Одесі 2 травня 2014 року. Ми закликаємо Росію припинити політизувати людські трагедії", – указано в заяві.

Автори звернення закликали Росію негайно припинити агресію проти України, припинити нарощувати свої війська в тимчасово окупованому Криму та вздовж кордону України, а також припинити тимчасову окупацію території України.

Контекст:

Росія анексувала Крим унаслідок незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, протягом конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.