Росія вийшла на третє місце за витратами на оборону – SIPRI

Витрати на оборону в Росії стали більшими, ніж у Саудівської Аравії
Фото: mil.ru

Саудівська Аравія, яка посідала раніше третє місце у світі за витратами на оборону, скоротила оборонний бюджет і дала обійти себе Росії, повідомляє Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем світу.

У 2016 році військові витрати РФ становили $69,2 млрд, і цей показник вивів країну на третє місце в світі за розміром оборонного бюджету. Про це повідомляють у доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI).

Порівняно з 2015 роком військовий бюджет Росії збільшився на 5,9%.

Раніше третє місце у світі посідала Саудівська Аравія, яка постійно бере участь у регіональних конфліктах. У 2016 році її витрати на оборону зменшилися на 30%, до $63,7 млрд. Із цим показником Саудівська Аравія опустилася на четверте місце.

Найбільший військовий бюджет мають США ($611 млрд) і Китай ($215 млрд). Обидві країни збільшили торік свої витрати на оборону.

П'яте місце в списку посіла Індія – $55,9 млрд.

За даними SIPRI, лише в 2016 році країни світу витратили на оборону $1686 млрд.

Meduza зазначає, що, оскільки SIPRI збирає дані про витрати країн із відкритих джерел, дані, які публікує інститут, "нерідко сильно розходяться з офіційною статистикою".

У лютому 2017 року міністр оборони США Джеймс Меттіс закликав європейські країни, які є членами НАТО, збільшити витрати на оборону до 2% валового внутрішнього продукту (ВВП).