Росіяни "мовчки і потайки" запустили залізницю з Ростова-на-Дону до окупованого Маріуполя – Андрющенко

Окупанти "без анонсів і червоних стрічок" запустили залізницю з РФ до Маріуполя, зазначив Андрющенко
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Російські окупанти запустили добудовану залізницю з Ростова-на-Дону країни-агресора РФ у тимчасово окупований Маріуполь Донецької області. Про це 4 серпня в Telegram поінформував радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За його словами, рух поїздів уздовж основних станцій (Асланове, Кальчик, Сартана) почали фіксувати із 31 липня.

"Усе це, а також певні деталі, які не маю права розкривати через питання безпеки джерел та інсайдерів, указують на єдиний факт. Мовчки й потайки, без анонсів і червоних стрічок, залізницю запущено", – написав Андрющенко.

Він зазначив, що це може "кардинально змінити ситуацію на фронті" через покращення логістики росіян.

"І не кажіть про "альтернативу Кримському мосту". Це хибне. Це самостійна автономна гілка, яка на зараз має більшу пропускну здатність і потужність за міст", – наголосив Андрющенко.

Він розповів, що на відновлення залізниці росіяни витратили 13 місяців.

Контекст:

Про те, що росіяни активно будують залізницю на окупованій території, Андрющенко повідомляв у жовтні 2023 року. Також окупанти можуть вивести залізничне сполучення через Бердянськ і Мелітополь до Криму.

У лютому 2024 року Андрющенко розповів, що окупанти вже тягнуть залізничну лінію на північний схід від Маріуполя.

Залізниця, яку росіяни будують на тимчасово захопленій території півдня України до Криму, є важливою ціллю для українських військових, наголосили в березні у ГУР МО.

Наприкінці місяця начальник ГУР МО Кирило Буданов зазначив, що процес будівництва залізниці майже завершено, що може стати проблемою для України. Водночас Буданов вважає, що із сухопутною ділянкою залізниці "можна якось упоратися".