Російські військові заявили, що стежать за кораблями – учасниками Sea Breeze

У навчаннях візьме участь 32 країни
Фото: Forţele Navale Române / Facebook
Російські військові в Чорному морі стежать за кораблями, які беруть участь у навчаннях Sea Breeze. Про це повідомили російському "Інтерфаксу" в Національному центрі управління обороною РФ.

Інформують, що сили й засоби Чорноморського флоту РФ "виконують комплекс заходів щодо контролю за діями кораблів НАТО та інших країн, що беруть участь у навчаннях Seа Breeze 2021".

2 червня офіційний представник міноборони РФ Ігор Конашенков заявляв у відеозверненні, що відомство "буде уважно відстежувати" перебіг навчань і "за потреби реагувати адекватно обставинам, які складатимуться, в інтересах гарантування воєнної безпеки Російської Федерації".

Конашенков також вважає, що "навчання Sea Breeze по факту не будуть морськими, вони виходять далеко за межі української ділянки акваторії Чорного моря".

Контекст:

Sea Breeze – щорічні багатонаціональні морські навчання, до яких входять морський, наземний і повітряний компоненти. Їх проводять спільно Сполучені Штати та Україна в Чорноморському регіоні з 1997 року.

Навчання Sea Breeze 2021 стартували 28 червня і триватимуть до 10 липня.

Цього року в межах навчань у Чорному морі буде рекордна кількість учасників – 32 країни. Маневри стануть наймасштабнішими з 1997 року, говорив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Навчання складаються із чотирьох фаз: прибуття сил і розгортання пунктів управління, злагодження сил, активна фаза, підбивання підсумків навчань і згортання сил. Їх проводитимуть в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, на Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський, у дельті річки Дунай.

Для участі в навчаннях в Україну вже прибули військові кораблі зі США, Грузії та Румунії.