Російський банк ВТБ планує позбавитися від української "дочки"

Російський ВТБ планує продати українську "дочку"
Фото: ЕРА

Російські власники банку ВТБ (Україна) мають намір до кінця 2017 року або продати свої українські активи, або перетворити їх у фінансову компанію.

Російський банк ВТБ має намір до кінця 2017 року визначитися з долею свого дочірнього банку ВТБ (Україна), щодо якого Національний банк України (НБУ) запровадив санкції строком на один рік. Про це в кулуарах з'їзду Асоціації російських банків заявив голова ВТБ Андрій Костін, повідомляє "Фінмаркет".

"Є два шляхи: є шлях продажу банку, є шлях поетапного скорочення балансу, можливо, перехід його у фінансову компанію, зараз новий закон в Україні ухвалено. Подивимося... Ми хотіли б до кінця року до одного з двох рішень дійти", – сказав Костін.

За його словами, ВТБ розраховує на "реально гарну угоду з українською "дочкою". Оцінку активів поки не проводили.

Костін підкреслив, що в Україні банк працює "в нормальному режимі".

Зазначають, що другу українську "дочку" ВТБ, "БМ Банк", майже продали, угода перебуває на завершальній стадії.

"Там на останній стадії. Уже йдуть якісь узгодження. Невелика угода", – повідомив Костін.

Бажання продати українську "дочку" російський ВТБ озвучував ще у жовтні 2016 року. Тоді банкіри заявляли, що не можуть знайти покупця.

7 березня "Сбербанк России" повідомив, що почав обслуговувати у своїх відділеннях клієнтів із паспортами так званих "ДНР" і "ЛНР". Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав Національний банк України негайно запровадити санкції проти російського банку.

У НБУ заявили, що в разі підтвердження інформації про готовність "Сбербанка России" обслуговувати власників паспортів "ДНР" і "ЛНР", вони ініціюватимуть перед Радою національної безпеки і оборони України питання про застосування санкцій до дочірнього банку "Сбербанка России" – ПАТ "Сбербанк".

15 березня РНБО доручила Нацбанку і Службі безпеки України проаналізувати діяльність банків, у капіталі яких є частка держбанків РФ. Увечері того ж дня НБУ запропонував застосувати санкції проти п'яти банків.

16 березня президент України Петро Порошенко затвердив санкції щодо "Сбербанка", "Промінвестбанку", ВТБ, "БМ Банку" і VS Bank строком на один рік. 23 березня НБУ запровадив проти зазначених банків санкції строком на один рік.