Російський паспорт дружини майбутнього голови Одеської ОВА все ще чинний – ЗМІ

30 травня Кабмін України погодив призначення прокурора Києва Кіпера головою Одеської ОВА

Фото: Київська міська прокуратура / Facebook
У дружини керівника Київської міської прокуратури Олега Кіпера, призначення якого на посаду голови Одеської ОВА 30 травня погодив Кабмін, усе ще чинний російський паспорт.

Про це повідомили журналісти "Схем" у Telegram.

У лютому Кіпер казав журналістам "Схем", що його дружина Ірина відмовилася від громадянства РФ "у зв'язку з подіями, пов'язаними з війною РФ проти України".

На уточнення журналістів, що російський паспорт його дружини все ще чинний, Кіпер відповів, що "цими питаннями займалася міграційна служба України". Водночас серед завдань держслужби, згідно з положенням, немає пункту щодо допомоги з виходу із громадянства іншої країни, зазначили "Схеми".

Про те, що російського документа Ірини Кіпер досі не анульовано, свідчить його відсутність у переліку недійсних паспортів на сайті МВС РФ, наголосили журналісти.

Також у дружини прокурора Києва є російський індивідуальний номер платника податків, прив'язаний до паспорта, зазначили "Схеми".

Після погодження Кабміну призначити Кіпера на посаду голови Одеської ОВА своїм указом має президент України Володимир Зеленський.

Контекст:

За даними на сайті київської прокуратури, Кіпер розпочав роботу в органах прокуратури 2001 року. Працював в Одеській та Івано-Франківській областях, протягом останніх років – у Києві. Був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ за часів президентства Віктора Януковича.

Кіпера люстрували, але у вересні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва повернув йому посаду старшого прокурора Головного управління нагляду, вважаючи, що люстрація була безпідставною.

9 червня 2020 року тодішня генпрокурорка Ірина Венедіктова призначила Кіпера на посаду заступника прокурора Києва, а 27 липня – прокурора столиці.

ЗМІ писали, що Кіпера торік у липні розглядали на посаду генерального прокурора України.

Під час війни головний прокурор Києва провів новорічну відпустку за кордоном, повідомляли журналісти. Кіпер пояснив це "сімейними обставинами".