Російський пропагандист Кисельов уважає, що Вишинського можуть обміняти на Сущенка або Сенцова

Вишинського підозрюють у державній зраді

Фото: Кирилл Вышинский / Facebook

Гендиректор російського агентства "Россия сегодня", пропагандист Дмитро Кисельов сказав, що обмін керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського на ув'язнених у Росії українського журналіста Романа Сущенка або режисера Олега Сенцова не буде еквівалентним, але в питанні звільнення Вишинського "всі засоби гарні".

Арештованого в Україні керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського можуть обміняти на ув'язнених у Росії українського журналіста Романа Сущенка або режисера Олега Сенцова. Таку думку висловив генеральний директор російського агентства "Россия сегодня", пропагандист Дмитро Кисельов на акції на підтримку журналістів "РИА Новости Украина", яка проходила біля посольства України в Москві, повідомляють "РИА Новости".

Кисельов заявив, що обмін Вишинського на Сушенка або Сенцова буде нееквівалентним, тому що останні "сидять за тероризм і підривну діяльність, а Кирило нічим таким не займався". Але керівник "РИА Новости Україна" має бути на волі, і в цьому разі "всі засоби підходять".

15 травня в офісі "РИА Новости Украина" в Києві пройшли обшуки. У Службі безпеки України заявили, що разом із прокуратурою Автономної Республіки Крим викрили діяльність мережі медіа-структур, підконтрольних РФ. Цього самого Вишинського затримали за підозрою в державній зраді. Для обрання запобіжного заходу його перевезли в Херсон.

Вишинський підтвердив, що у нього є два паспорти – український і російський.

17 травня суд заарештував Вишинського на два місяці. Ст. 111 Кримінального кодексу України "держзрада", яку йому інкримінують, не передбачає альтернативи триманню під вартою.

Сущенка було затримано 30 вересня 2016 року в Москві. ФСБ назвала його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти нього відкрили кримінальну справу за статтею "шпигунство". Попередні судові слухання у справі Сущенка почалися 27 березня 2018 року. Журналіст не визнає своєї провини.

Сенцова було засуджено в Росії до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту.