Ротару, Блохін, Рибчинський. Зеленський вручив перші сім нагород "Національна легенда України"

"Семеро видатних українців, семеро великих імен, семеро національних легенд", – представив Зеленський лауреатів
Скріншот: Офіс Президента України / Facebook
Президент України Володимир Зеленський вручив сім перших відзнак "Національна легенда України". Церемонію нагородження транслював Офіс президента у Facebook.

Лауреатами нової нагороди стали: поет Юрій Рибчинський, художник Іван Марчук, футболіст Олег Блохін, хореограф Мирослав Вантух, балерина Олена Потапова, співачка Софія Ротару, а також композитор Мирослав Скорик, якого було нагороджено посмертно – нагороду з рук президента вручили дружині композитора.

"Щороку ми нагороджуватимемо наших видатних співвітчизників, які досягли вершин у галузі культури, спорту, науки. Сьогодні перші нагороди вручили семи видатним українцям, семи великим іменам, семи національним легендам", – сказав Зеленський.

Контекст:

14 липня Зеленський заснував нагороду "Національна легенда України". Як уточнив глава держави, премію вручатимуть людям, "яких в Україні знають усі і завдяки яким усі знають про Україну".

Нагороду вручають за особисті заслуги у становленні незалежної України, особисті заслуги у зміцненні її державності, захисту батьківщини й служіння українському народові, а також за вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров'я, за активну благодійну та громадську діяльність. Нагороду можуть здобути не лише громадяни України, а й іноземці, а також особи без громадянства.