Розгляд апеляції про запобіжний захід для "експерта", який виступав на телеканалах із "пулу Медведчука", перенесли

СБУ повідомила Дудкіна про підозру в держзраді
Фото: depositphotos.com
18 березня мав відбутися розгляд апеляції щодо зміни запобіжного заходу для Юрія Дудкіна, який виступав як політичний "експерт" на телеканалах "112 Україна", NewsOne і ZIK, котрі пов'язують із нардепом від "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком.

Народні депутати від партії "Опозиційна платформа – За життя" з ініціативи нардепа Іллі Киви підписали прохання віддати їм на поруки військово-політичного "експерта" Юрія Дудкіна. Про це виданню "ГОРДОН" повідомило джерело у правоохоронних органах.

За його інформацією, 18 березня суд мав розглянути апеляцію про зміну запобіжного заходу з арешту на альтернативний, не пов'язаний із позбавленням волі.

Засідання суду перенесли на 23 березня.

Служба безпеки України 24 лютого повідомила Дудкіна про підозру у держзраді. За версією слідства, він причетний до підривної діяльності в інтересах російських спецслужб. Підозру оголошено також за статтею про порушення рівноправності громадян за ознаками раси, національності, релігії та іншими ознаками.

За інформацією СБУ, Дудкін за завданням кураторів створив мережу, у яку входили кілька вебресурсів (групи в соцмережах і YouTube-канали) та окремі блогери, яких фінансували з Росії. Дудкін особисто брав участь у прямих ефірах політичних ток-шоу на заборонених телеканалах.

25 лютого Печерський районний суд Києва обрав для Дудкіна запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці.

"Експерт" виступав на телеканалах "112 Україна", NewsOne і ZIK, що потрапили під санкції та які пов'язують із нардепом від "Опозиційної платформи – За життя" Віктором Медведчуком. Зокрема, у коментарі "112 Україна" після закриття каналу він говорив про "неадекватні кроки" влади.

2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та належних йому телеканалів.

Санкції передбачають позбавлення ліцензій "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припиняють строком на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право мовити для українців".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначав, що йдеться про канали з так званого пулу голови політради ОПЗЖ, кума президента РФ Віктора Медведчука. Їх "досить активно й часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні", підкреслив Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Верховний Суд відкрив провадження за позовом про скасування санкцій проти трьох телеканалів, повідомляла 11 лютого пресслужба судової влади України.