Рубана підозрюють у змові з метою насильницького повалення конституційного ладу України і захоплення влади – прокурор

20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під вартою
Фото: Aleynikov Anton / Facebook

15 березня главу "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана повідомили про нову підозру і зміну раніше оголошеної, заявив прокурор Олександр Банник на засіданні Апеляційного суду Києва.

Главу "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана підозрюють у змові з метою насильницького повалення конституційного ладу України та захоплення державної влади. Про це повідомив на засіданні Апеляційного суду Києва 20 березня прокурор Олександр Банник, передає кореспондент "ГОРДОН".

"15 березня 2018 року Рубана Володимира Володимировича додатково повідомлено про нову підозру і про зміну раніше оголошеної підозри. Так, Рубана Володимира Володимировича зараз підозрюють у вчиненні злочинів, таких як: змова про вчинення насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, а саме... ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України, підготовка до вчинення дій із метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, а саме злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 – за попередньою змовою осіб", – сказав прокурор.

20 березня Апеляційний суд Києва не задовольнив скарги захисту глави "Офіцерського корпусу" на рішення Шевченківського районного суду Києва від 9 березня про арешт і залишив його під вартою.

Рубана затримали 8 березня в контрольному пункті "Майорське" у Донецькій області за нелегальне перевезення великої партії зброї на підконтрольну Києву територію.

9 березня йому оголосили підозру за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу та заарештували на 60 діб без права виходу під заставу. Захист оскаржив це рішення.

За даними СБУ, Рубан планував обстріл із мінометів і гранатометів будівель Верховної Ради та Адміністрації Президента, а також збройні напади на житло президента Петра Порошенка, глави МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Голова СБУ Василь Грицак розповів, що в листопаді 2017 року Рубан уже перевіз із окупованого Донбасу велику партію засобів ураження. Також глава "Офіцерського корпусу" нібито координував свої дії з лідерами угруповання "ДНР".