Саакашвілі має намір у суді домагатися скасування наказу МВС, який став підставою для припинення його укаїнського громадянства

12 лютого Саакашвілі вислали з України

Фото: ЕРА

Захист екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі буде домагатися скасування наказу міністерства внутрішніх справ України про затвердження форми заяви про вступ у громадянство. На думку адвоката Руслана Чорнолуцького, форму складено некоректно. Президент Петро Порошенко видав наказ про втрату громадянства Саакашвілі 26 липня 2017 року.

Окружний адміністративний суд Києва 26 лютого розгляне позов екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі про визнання незаконним та скасування в частині окремих положень наказу Міністерства внутрішніх справ України №715 від 16 серпня 2012 року про затвердження форми заяви про набуття громадянства, заявив "Інтерфакс-Україна" адвокат політика Руслан Чорнолуцький.

За словами адвоката, указ президента України Петра Порошенка від 26 липня 2017 року про припинення українського громадянства Саакашвілі було видано на підставі подання Державної міграційної служби, яка вбачала "свідоме надання неправдивих відомостей" із боку Саакашвілі.

Чорнолуцький розповів, що під час подавання заяви про набуття громадянства України від 28 травня 2015 року екс-президент Грузії своїм підписом засвідчив, що не перебуває "під судом та слідством на території іноземних держав". Водночас, за словами адвоката, це формулювання прописане в самому бланку заяви про набуття громадянства, і це суперечить законодавству України про громадянство.

Адвокат пояснив, що, згідно із законодавством, до громадянства України не приймають особу, яка вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид; засуджена в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави; вчинила на території іншої держави діяння, яке визнано законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином.

"Тобто закон визначає вичерпні умови прийняття до громадянства, а також умови, за яких до громадянства не приймають", – сказав адвокат.

Чорнолуцький також вказав, що цей процес є важливим для іншої справи, у якій захист Саакашвілі оскаржує указ Порошенка про припинення українського громадянства політика.

2 березня Верховний суд України у складі Касаційного адміністративного суду проведе чергове засідання з відповідним позовом екс-президента Грузії.

26 липня 2017 року, коли Саакашвілі перебував у США, Державна міграційна служба України повідомила, що президент Петро Порошенко видав указ про втрату українського громадянства Саакашвілі через помилкові дані, які той вказав під час набуття громадянства. 10 вересня в контрольному пункті пропуску "Шегині" натовп прибічників Саакашвілі прорвав кордон прикордонників і супроводив політика на територію України.

24 жовтня Державна міграційна служба України відмовила Саакашвілі в політичному притулку. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Саакашвілі є апатридом, тобто особою без громадянства.

В Україні Саакашвілі судиться з Державною міграційною службою через відмову надати йому політичний притулок. 5 лютого 2018 року Київський апеляційний адмінсуд відхилив апеляцію Саакашвілі. Захист політика подав касаційну скаргу у Верховний Суд України.

12 лютого 2018 року військовослужбовці Держприкордонслужби та представники Державної міграційної служби України затримали Саакашвілі в київському ресторані "Сулугуні". Пізніше в Держприкордонслужбі України повідомили, що Саакашвілі вислали в Польщу як особу, яка незаконно прибула з території цієї країни 10 вересня 2017 року.

Саакашвілі подав позов в Окружний адміністративний суд Києва з вимогою визнати незаконними його затримання і вислання з України 12 лютого.

14 лютого Саакашвілі прибув у Нідерланди.