Садовий заявив про "спробу узурпації" влади у Львові. "Європейська солідарність" заперечує це

Садовий: Діяли вночі, без зайвих очей, без журналістів і прийняли рішення, яке не стосується виборів
Фото: Андрій Садовий / Facebook

Мер Львова Андрій Садовий, який перемагає у другому турі виборів, вважає, що територіальна виборча комісія ухвалила рішення, за яким нова міськрада Львова буде кілька тижнів ухвалювати рішення без новообраного мера. Голова фракції "Європейської солідарності" в міськраді порадив Садовому "припинити істерію".

Територіальна виборча комісія ухвалила рішення перенести дату першої сесії Львівської міської ради з 3 грудня на 24-те, незважаючи на те, що попередньо комісія призначила засідання на початок грудня, щоб привести до присяг депутатів і міського голову одночасно. Про це 23 листопада у Facebook написав мер Львова Андрій Садовий.

"Цієї ночі відбулася нечувана річ, яка має на меті узурпувати владу в місті попри волевиявлення львів'ян... Діяли вночі, без зайвих очей, без журналістів і прийняли рішення, яке ніяк не стосується вчорашніх виборів", – зазначив мер.

За його словами, із приведенням до присяги депутатів міськради буде втрачено повноваження попереднього міського голови, тож міськрада деякий час буде працювати без нового голови.

"Рада в такому напівлегітимному стані може діяти кілька тижнів, обирати керівні органи: президію, секретаря, в.о. міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо, приймати будь-які інші рішення – бюджет, майнові питання тощо. За ці рішення згодом відповідальність доведеться нести новому міському голові", – заявив Садовий.

Він підкреслив, що рішення тервиборчкому вважає незаконним і оскаржуватиме його в усіх можливих інстанціях.

"Найганебніше, що таке рішення ТВК пролобіював депутат від ЄС Сергій Івах – відомий покровитель скандальних будівельних афер", – додав Садовий.

Голова фракції "Європейської солідарності" у Львівській міськраді Петро Адамик відповів у Facebook Садовому, що ніхто не збирається узурпувати владу.

"Я прочитав тут заяву чинного/майбутнього міського голови Львова Андрія Садового, де він пише, що десь узрів узурпацію влади. І в мене таке враження, що для нього вибори ще не закінчились. Тому звернуся прямо: Андрію Садовий, припиніть істерію! Ніхто не "узурповує владу". Принаймні з числа новообраних депутатів. Ми лише вимагаємо від ТВК виконувати норму ст. 46 закону України "Про місцеве самоврядування", – зазначив Адамик.

Він навів уривок із закону, в якому вказано, що першу сесію ради скликають не пізніше, ніж зі два тижні після реєстрації новообраних депутатів.

За даними екзитполу, проведеного компанією Liberty Report на замовлення студії Савіка Шустера, Садовий у другому турі, який відбувся 22 листопада, набирає 62,8% голосів, а його конкурент, нардеп від "Європейської солідарності" Олег Синютка – 37,2%.

Садовий очолює Львів з 2006 року.

У нинішньому складі Львівської міськради із 64 депутатів партія Садового "Самопоміч" має 24 мандати. За інформацією "Опори", у Садового в міськраді була умовна більшість, до складу якої входило також восьмеро депутатів від "Громадянської позиції" та 10 – від Блоку Петра Порошенка "Солідарність". 

За результатами виборів до місцевих рад, які проводили 25 жовтня 2020 року, більшість мандатів у Львові – 26 – здобула "Європейська солідарність". На другому місці – "Самопоміч" із 17 мандатами, "Голос" здобув вісім мандатів, "Варта" – сім, ВО "Свобода" – шість.