Савченко заявила, що Луценко публічно закликав до повалення влади збройним шляхом зі сцени Майдану

15 березня Луценко вніс у Раду подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Генеральний прокурор України Юрій Луценко звинувачує главу "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана та позафракційного нардепа Надію Савченко за тими статтями, які можна інкримінувати йому особисто. Про це Савченко заявила в Апеляційному суді Києва.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко публічно закликав зі сцени Майдану у 2014 році до повалення влади збройним шляхом, заявила позафракційний нардеп Надія Савченко в Апеляційному суді Києва 20 березня, передає кореспондент "ГОРДОН".

За словами нардепа, Луценко звинувачує главу "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана і її саму за тими статтями, які можна "інкримінувати йому особисто".

"Порушуючи презумпцію невинуватості, він звинувачує Рубана і мене за тими статтями, які можна інкримінувати йому особисто. Хоча б за один публічний виступ зі сцени на Майдані, за заклик, що вранці тут буде зброя, ми знесемо цю владу. Це був публічний заклик до повалення влади збройним шляхом. Тому на місці генпрокурора я б дуже обережно підходила до чергової ахінеї, яку він говорив тоді зі сцени і говорить зараз, як уважає генеральний прокурор без освіти", – заявила Савченко.

Апеляційний суд Києва 20 березня почав розгляд скарги на арешт глави "Офіцерського корпусу" Володимира Рубана, підозрюваного в підготовці терактів і незаконному зберіганні зброї.

Рубана затримали 8 березня в контрольному пункті "Майорське" у Донецькій області за нелегальне перевезення великої партії зброї на підконтрольну Києву територію.

9 березня йому оголосили підозру за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу та заарештували на 60 діб без права виходу під заставу. Захист оскаржив це рішення.

За даними СБУ, Рубан планував обстріл із мінометів і гранатометів будівель Верховної Ради та Адміністрації Президента, а також збройні напади на житло президента Петра Порошенка, глави МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Голова СБУ Василь Грицак розповів, що в листопаді 2017 року Рубан вже перевіз із окупованого Донбасу велику партію засобів ураження. Також глава "Офіцерського корпусу" нібито координував свої дії з лідерами угруповання "ДНР".

13 березня видання "Страна" написало, що, за даними джерел, Савченко вела переговори з військовими високопосадовцями про можливий військовий переворот в Україні.

15 березня Луценко вніс у Раду подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко. Він заявив, що нардеп планувала теракт у будівлі Верховної Ради.

21 березня комітет із питань регламенту та організації роботи Верховної Ради розгляне подання Генпрокуратури України на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт позафракційного депутата.