СБУ попередила Кабмін про реальну загрозу зупинки ТЕС через дефіцит вугілля – ЗМІ

Одним із негативних явищ під час проходження осінньо-зимового періоду є "невжиття належних заходів із накопичення вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ", ідеться у звіті СБУ
Фото: depositphotos.com
В Україні існує загроза зупинки теплогенерувальних підприємств, які забезпечують опаленням регіони через критично низькі запаси вугілля.

Про це йдеться у звіті Служби безпеки України, надісланому Кабміну, його опублікувало ZN.UA.

У повідомленні зазначено, що одним із негативних явищ під час проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021–2022 року є "невжиття належних заходів з накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ".

Станом на 1 грудня на складах було 486,2 тис. тонн вугілля за планового накопичення 2632,7 тис. тонн (відхилення – 2146,5 тис. тонн). Це "свідчить про критичний запас зазначеного палива", ідеться у звіті СБУ.

Зокрема, запаси вугілля на Слов'янській ТЕС становили 1,6 тис. тонн за планового накопичення 105 тис. тонн, на Луганській ТЕС – 36,2 тис. тонн за планового 120 тис. тонн, на Чернігівській ТЕЦ – 6,5 тис. тонн за планового 43 тис. тонн, на Дарницькій ТЕЦ узагалі немає запасів за планового накопичення 55,2 тис. тонн.

СБУ попередила Кабмін, що така ситуація "створює загрозу енергетичній безпеці держави" та надійному проходженню ОЗП, що може призвести до "надзвичайних подій техногенного характеру, зростання соціальної напруги серед населення та дискредитації органів державної влади".

Контекст:

Заступник міністра енергетики України Максим Немчинов 15 жовтня попереджав, що для проходження опалювального сезону Україна має додатково постачати вугілля. За його словами, Україна має контракти на імпорт вугілля на $4 млн, на контракти ще на $2 млн очікують до кінця опалювального сезону.

30 жовтня у Міненерго повідомляли, що Україна імпортуватиме вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР, українські компанії вже підписали необхідні контракти.

Глава Міненерго України Герман Галущенко 5 листопада запевнив, що Україна зможе спокійно пройти опалювальний період, незважаючи на те, що РФ зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну та створює штучні перешкоди для імпорту Україною вугілля з Казахстану.

Увечері 15 листопада президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення, в якому пообіцяв, що нестачі вугілля в Україні не буде і "держава нікого не залишить без світла і тепла". Він згадав, зокрема, що "крім нашого українського вугілля, буде сім кораблів Panamax, які вже йдуть і прибудуть в українські порти найближчим часом".

Того ж вечора приватна компанія ДТЕК Ріната Ахметова повідомила, що зафрахтувала сім кораблів із вугіллям для забезпечення українських ТЕС паливом. "Президент України Володимир Зеленський відзначив зусилля компанії щодо підготовки до опалювального сезону та забезпечення вугіллям у складних умовах", – ішлося у пресрелізі.

Видання "Главком" із посиланням на дані Міністерства енергетики писало, що фактичні запаси вугілля на трьох державних ТЕС "Центренерго" станом на 22 листопада становили 77,1 тис. тонн – у 2,2 раза нижче за допустимий гарантований обсяг.

Станом на 14 грудня, за даними Укренерго, запаси вугілля на складах ТЕС становили 463,5 тис. тонн. 6 грудня запаси вугілля становили 414,9 тис. тонн.

Щоб поповнювати склади, Україна щомісяця імпортуватиме від шести до 10 кораблів вугілля морським шляхом, говорив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма. За його словами, до кінця року на складах буде щонайменше 800 тис. тонн вугілля.

Для забезпечення проходження опалювального сезону Міністерство енергетики України ініціювало ухвалення Кабміном рішення щодо впровадження для ТЕС та ТЕЦ допоміжної послуги із закупівлі газу. Зазначено, що ТЕС та ТЕЦ використовуватимуть газ "у разі і тільки на період можливої відсутності в достатніх обсягах запасів вугілля на складах виробників, основним проєктним видом палива яких є вугілля".

Водночас у Міненергетики наголосили, що триває накопичення вугілля на складах. У грудні очікують приблизно на 1,95 млн тонн постачання українського та імпортного вугілля загалом. Водночас заплановане споживання прогнозують на рівні орієнтовно 1,7 млн тонн.