СБУ повідомила про викриття керівництва Сумської ОВА на розкраданні коштів для відновлення інфраструктури

За даними слідства, під час ремонту пошкодженого окупантами багатоквартирного житлового будинку в Охтирці підозрювані "привласнили" 1,4 млн грн, розповіли правоохоронці
Фото: Сумська обласна прокуратура / Facebook
Служба безпеки України "викрила і блокувала масштабну корупційну схему", організовану керівництвом Сумської обласної військової адміністрації (ОВА).

Про це 2 лютого у Facebook повідомив пресцентр СБУ.

"Посадовці привласнювали державні кошти, виділені регіону на ліквідацію наслідків бойових дій та обстрілів рашистів, зокрема, на відновлення інфраструктури", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що повідомлення про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем, скоєні за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану) і ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) ККУ отримали заступник голови Сумської ОВА й в.о. начальника департаменту капітального будівництва обласної військової адміністрації.

"За даними досудового слідства, у квітні 2022 року заступник голови Сумської ОВА спільно з керівником департаменту капбудівництва, призначення якого він пролобіював, організували схему розкрадання коштів, виділених Сумській області урядом, – ідеться в повідомленні. – Серед об'єктів, які мали бути відновлені та відремонтовані за ці гроші, – житлові будинки, об'єкти цивільної та критичної інфраструктури, мости та дороги, які зазнали руйнувань унаслідок ворожих обстрілів".

Чиновники, згідно з інформацією СБУ, "уклали договори на проведення відновлювально-будівельних робіт з п'ятьма афілійованими комерційними структурами".

"Встановлено, що ділки свідомо внесли в кошторисну документацію ціни на будматеріали, які удвічі-утричі перевищували ринкові. Їх придбання відбувалося через спеціально створені ділками фірми-прокладки. Зокрема задокументовано, що під час ремонту лише одного об'єкта зловмисники привласнили 1,4 млн грн", – наголосили у спецслужбі.

Наразі тривають експертизи щодо ще 80 таких об'єктів, додали в СБУ.

"Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнову документацію, мобільні телефони та комп'ютерну техніку з доказами незаконної діяльності", – зазначають у повідомленні.

У пресслужбі Сумської обласної прокуратури уточнили у Facebook, що повідомили про підозру також директора ТОВ, а кошти було призначено на відновлення пошкодженого російськими окупантами багатоквартирного житлового будинку в Охтирці.