СБУ розсекретила документи, які викривають репресії СРСР у Криму

2022 року СБУ планує відкрити доступ до протоколів засідань НКВС і документів про виконання смертних вироків у Криму
Фото: Служба безпеки України / Facebook
Служба безпеки України та Державна архівна служба відкрили онлайн-доступ до архівних документів, що підтверджують репресії радянського режиму у Криму. Про це 10 грудня повідомив пресцентр СБУ.

Документи опубліковано на сайті "Укрдержархіву" у спеціальній рубриці "Документи Криму".

"Оприлюднені матеріали мають важливе значення в умовах гібридної війни з Росією та тимчасової закритості Кримських архівів. Нині вкрай важливо знайомити широкий загал із історичною правдою. Зокрема про ініційовані з Москви масштабні репресії, що чинилися комуністичним тоталітарним режимом на Кримському півострові", – заявили у спецслужбі.

Серед опублікованих документів:

  • акти про виконання смертних вироків за 1920–1922 роки та 1928–1934 роки, а також документи судових органів за 1920–1941 роки;
  • протоколи засідань колегій Всеросійської надзвичайної комісії та президії державного політичного управління у Сімферополі, Севастополі та Феодосії за 1921–1922 роки;
  • частина протоколів засідань трійки УНКВС Кримської АРСР за 1937 рік.

Документи містять відомості про репресованих і фотографії.

"Наразі визначено перелік із 106 архівних справ, що висвітлюють репресивну діяльність радянських органів державної безпеки у Криму, з яких оприлюднено електронні копії 30 справ", – уточнили в СБУ.

2022 року СБУ планує відкрити доступ до протоколів засідань НКВС та актів про виконання смертних вироків за рішенням позасудового органу на території Криму за 1937–1938 роки.

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Натепер між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.