СБУ заявила про викриття схеми, через яку було зірвано постачання боєприпасів ЗСУ перед повномасштабною війною

Міноборони забракувало й повернуло постачальникам боєприпаси, але ті не усунули несправностей і досі не доправили ЗСУ снаряди, заявили в СБУ
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України 18 серпня заявила про викриття корупційної схеми, унаслідок якої було зірвано держзамовлення на постачання значної партії боєприпасів для Збройних сил України.

За даними слідства, Міноборони уклало контракти з трьома приватними компаніями на виробництво артилерійських мін, строк постачання був до лютого 2022 року.

"Однак до цього строку компанії поставили до Міноборони лише частину замовлених мін, які до того ж виявилися бракованими через використання в них неякісного пороху. Такий технічний недолік унеможливлює застосування боєприпасів у бойових умовах і призводить до виведення з ладу самого артозброєння. Саме цей факт було викрито фахівцями оборонного відомства під час випробувань артилерійських мін", – ідеться в релізі.

Після цього, за інформацією української спецслужби, браковану партію боєприпасів повернули компаніям-виробникам.

"Утім, підприємці досі не усунули технічні несправності військової продукції і, як наслідок, не поставили українським захисникам жодної одиниці боєприпасів, згідно з держзамовленням", – додали в СБУ. Суму збитків оцінюють у 270 млн грн.

Двох керівників підприємств повідомили про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України), наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми, ідеться в релізі.

СБУ у своєму повідомленні не згадує назв компаній або імен фігурантів, за інформацією Міністерства внутрішніх справ, підозрювані – подружня пара.