Секретар РНБО: У нас іде шпигунська війна. Агентура РФ шалена

Данілов: Ми зробили велику помилку, коли не закрили хрест-навхрест КДБ
Фото: rnbo.gov.ua
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов вважає великою помилкою те, що після розвалу СРСР в Україні не закрили КДБ, а перейменували структуру на Службу безпеки.

В Україні є велика кількість агентів російських спецслужб. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив 5 лютого під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, яку транслювали в YouTube.

"На превеликий жаль, я вважаю, що ми зробили велику помилку, коли не закрили на вулиці Банковій хрест-навхрест КДБ, а перейменували на Службу безпеки України, лишили тих самих працівників. Це дуже і дуже небезпечно", – сказав Данілов.

Він зазначив, що наслідки цього рішення відчутні в країні досі.

"Агентура Російської Федерації сьогодні на нашій території просто шалена. Тому у нас іде не тільки війна гаряча, яка є на території Донецької та Луганської областей, окупованих РФ. У нас іде інформаційна війна і так звана шпигунська війна, яку ми нібито не помічаємо, але відчуваємо на собі, на своїй шкурі кожного дня, що вони, як казав класик, працюють. Це для нас дуже-дуже небезпечно", – підкреслив секретар РНБО.

Про це він заявив у контексті бесіди про санкції проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne, які йому належать.

За словами Данілова, через "шпигунські війни" матеріали для рішення РНБО щодо санкцій готували "в режимі закритості, щоб не було несподіванок".

Президент України Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne. 5 лютого він повідомив, що рішення про санкції ґрунтується на даних СБУ, які поки не можна оприлюднювати. Президент запевнив, що ухвалене рішення – законне, обґрунтоване і справедливе. Рішення готували протягом восьми місяців, і скасувати його буде неможливо, додав Данілов.

Козак придбав NewsOne і "112 Україна" наприкінці 2018 року, ZIK – улітку 2019-го. Зеленський у 2019 році заявляв, що Козак і кум президента РФ, голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук – це "одна історія" в контексті володіння українськими телеканалами.

За даними видання ZN.UA, санкції проти Козака і пов'язаних із ним юридичних осіб ввели після розслідування спецслужб, під час якого встановили схеми з постачанням вугілля з окупованих територій України.

Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припиняють строком на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а 3 лютого Міністерство культури та інформаційної політики України надіслало офіційний запит у YouTube про закриття їхніх акаунтів.

Телеканали зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право мовити для українців". У парламентській фракції ОПЗЖ заявили, що ініціюватимуть імпічмент Зеленського. 4 лютого партія "Опозиційна платформа – За життя" провела з'їзд, на якому ухвалила резолюцію про початок процедури імпічменту. Члени партії вважають, що президент "грубо порушив" Конституцію України, підписуючи указ.

Українські санкції проти трьох ЗМІ підтримали у США і країнах Євросоюзу.

Росія почала збройну агресію на сході України у 2014 році, відразу після окупації Криму. Бойові дії тривають між ЗСУ з одного боку і російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.