Сенат США дозволив спецслужбам стежити за іноземцями

Сенат дозволив спецслужбам США стежити за іноземцями без постанови суду

Фото: senate.gov

Спецслужби США можуть протягом року без постанови суду вести спостереження за іноземними організаціями і фізичними особами за межами країни, якщо це відповідає інтересам національної безпеки.

Сенат США 18 січня продовжив на шість років термін дії федерального закону про контроль за діяльністю іноземних розвідувальних служб Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Про це повідомляють на сайті Сенату.

Закон дозволяє протягом року без постанови суду вести спостереження за іноземними організаціями і фізичними особами за межами країни, якщо це відповідає інтересам національної безпеки.

Американським спецслужбам дозволено збір даних, пов'язаний з електронною поштою. Якщо в такі контакти втягнуто американців, у низці випадків потрібно отримати ордер не пізніше, ніж за 72 години після початку спостереження.

На підтримку цього рішення виступили 65 законодавців, проти — 34, утримався — 1. Тепер ухвалений документ має підписати президент США Дональд Трамп.

"Немецкая волна" зазначає, що норма про стеження американських спецслужб за іноземними громадянами набула популярності після викриттів екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена: у червні 2013 року він передав газетам Washington Post і The Guardian секретні матеріали про програми стеження спецслужб США і Великобританії в інтернеті.

Із літа 2013-го Сноуден живе в Росії, де йому надали притулок.