Сердюк у суді вимагав, щоб Турчинов поважав Януковича. Відео

Справу Януковича розглядають в Оболонському райсуді Києва
Скріншот: Радіо Свобода онлайн / YouTube
В Оболонському райсуді Києва, який розглядає справу про держзраду екс-президента України Віктора Януковича, сталася перепалка між адвокатом підозрюваного Віталієм Сердюком і секретарем Ради національної безпеки й оборони Олександром Турчиновим, котрий виступає як свідок. Сердюк перервав Турчинова, коли той згадав про "маріонетковий режим" Януковича. "Це неприпустиме висловлювання з боку державного діяча", – заявив адвокат. На його думку, свідок образив "усю адвокатуру України" і самого Януковича, якого, за його словами, легально обрали на виборах, і тому він вимагає поваги до свого клієнта. Суддя пояснив йому, що свідка допитує прокурор і свої коментарі Сердюк може висловити під час судових дебатів. "Свідок не знав, що ви адвокат. Ви скочили з місця і почали його перебивати", – зазначив суддя. Він також пояснив Турчинову, що його перервав адвокат екс-президента.

В Оболонському суді Києва розглядають справу за обвинуваченням Януковича в державній зраді, пособництві у веденні війни та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей. Щодо екс-президента застосовують процедуру заочного засудження.

Януковича обрали президентом України у 2010 році. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю він проживає в Росії.