Шабунін про "список Йованович": Луценко вистрілив у ногу не собі, а всій країні. Сподіваюся, це була його особиста ініціатива, а не президента

Шабунін: Наближення виборів негативно впливає на адекватність команди президента
Фото: Дивовижні / Facebook

Після заяви генерального прокурора України Юрія Луценка про передання йому послом Сполучених Штатів Марі Йованович списку осіб, стосовно яких не можна проводити розслідування, президент України Петро Порошенко має ініціювати звільнення Луценка з посади. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Заяву генерального прокурора України Юрія Луценка про передання йому послом Сполучених Штатів Марі Йованович списку осіб, стосовно яких не можна проводити розслідування, – це "постріл у ногу" Україні. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Такого не може бути. Це апріорі неможливо, тому що порушує всі канони світової дипломатії. Якщо є хоч якісь докази, то їх потрібно було оприлюднити до того, як робити заяву. Думаю, що Юрій Віталійович вистрілив у ногу не собі, а всій країні. Треба просто не мати розуму, щоб уплутатися у війну з дипломатичною машиною США. І це відкрита без усяких причин війна не з конкретним послом США, а з усім Держдепом. В Америці будь-яке рішення ухвалюють з огляду на позицію Держдепу. Того самого Держдепу, який без підстав облив фекаліями генпрокурор. Воювати з нашим основним союзником у протистоянні Росії, – це просто державна зрада", – підкреслив Шабунін.

Він вважає, що президент України Петро Порошенко має ініціювати звільнення Луценка з посади генпрокурора.

"Я щиро сподіваюся, що це була особиста ініціатива не зовсім адекватного Луценка, а не президента. Таке собі дозволяв тільки [екс-президент України Віктор] Янукович, який воював із послом ЄС і послом Франції. Якщо це не позиція Порошенка, то рішення тут може бути тільки одне – подання на відставку глави ГПУ. Максимально швидко. Тоді тему більш-менш вдасться закрити. Але якщо подання не буде, стане зрозуміло, що це була ініціатива Порошенка. Це якийсь божевільний план відрізання ноги всій країні, придуманий президентом. Такого не пробачають. В України виникнуть серйозні проблеми", – зазначив співрозмовник.

Відповідаючи на запитання, хто міг фігурувати в цьому списку і чи могло там бути його прізвище, Шабунін нагадав, що кримінальну справу проти нього вже слухають у суді.

"На мене заведено кримінальну справу. Зараз її слухають у суді, мені загрожує три роки. Чи могла Йованович усно дати рекомендації, кого ГПУ не варто чіпати? Поміркуймо. Може, у списку є [мер Харкова Геннадій] Кернес, якого перестали чіпати? Або [мер Одеси Геннадій] Труханов? Або [глава САП Назар] Холодницький? Адже його теж не чіпає прокурор. І чомусь до цього списку не потрапили журналісти "Радіо Свобода" чи "Нового времени"... Якесь божевілля!" – сказав Шабунін.

В опублікованому 20 березня інтерв'ю телевізійній версії сайта The Hill Луценко заявив, що під час першої зустрічі з ним посол США в Україні Йованович передала йому перелік осіб, щодо яких не можна проводити розслідування. Діалог із посольством США відбувся у зв'язку з розслідуванням справи про розтрату технічної допомоги американського уряду на суму $4 млн, яку було призначено Генпрокуратурі України, але у відомство вона так і не надійшла, розповів Луценко.

У коментарі The Hill представник Державного департаменту США назвав "відвертою фальсифікацією" твердження Луценка про передання йому послом списку людей, яких нібито не дозволено переслідувати.

Речник Держдепу додав, що одразу після Революції гідності 2014 року Штати підтримували фундаментальну реформу сфери юстиції України, однак коли "політична воля для справжніх реформ у кількох генпрокурорів, які змінювали один одного, виявилася недостатньою", грошову допомогу спрямували на "продуктивніші проекти".

У посольстві США в Україні повідомили, що заяви Луценка не відповідають дійсності.